2021-2022

A Cogito a világjárvány idején sem maradt el

Lezárult a pozsonyi Duna utcai gimnázium által meghirdetett országos esszéíró verseny, a Cogito: a zsűri pontozott, a szervezők összesítettek és díjakat osztottak.

 Az iskolánk által 17 évvel ezelőtt útjára indított esszéíró verseny megszervezésétől a világjárvány az idén sem tántorította el a szervezők csapatát, ugyanolyan lelkesedéssel álltunk neki a meghirdetésének, a témák összeállításának, mint a „boldog pandémiamentes időkben”. A motiváció, a belső építkezés jegyében telik a 2021/22-es tanév a Duna utcán: hogyan buzdítsa – diák és tanár – egymást a közel másfél évig tartó távoktatás után, miként tudunk újra egymásra hangolódni, kilépni „a csigaházainkból”, újra bízni, hinni magunkban, a másikban, a jövőben. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy esszéíró versenyünk történetében másodszor érjük el a 40-es számot, vagyis ennyi esszé, szöveg születik a 14-16 éves szlovákiai magyar iskolát látogató kamaszok gondolataiból.

Teher alatt nő a pálma, vagy a verseny lovaknak való? – tettük fel az első témában a kérdést, melyre 12-en válaszoltak. Leginkább a második cím, a Lélekmankók ragadta meg a fiatal szövegalkotók fantáziáját – 16-an választották, ebből is látszik, hogy nemcsak a test sérül, szorul olykor ápolásra, hanem a lélek is, sőt talán még több gondoskodást, pátyolgatást igényel. Nem véletlen, hogy a hány lelket számlál egy-egy település kifejezésben sem a test szerepel, ill. az emberi élet a lélek kilehelésével ér véget, vagyis lelkünket is gyakran meg kell támogatni mankóval. Vége a világnak, ha fogynak a lájkok? – kérdeztük a fiataloktól a Figyelemkoldusok című témában. Csak a lájkokra érdemes figyelni, vagy inkább a környezetünkben élők szavára, véleményére adni, meghallgatni szülőt, nagyszülőt, barátot, tanárt, lelkészt? – erre válaszoltak 7-en. A negyedik téma sikeredett a leglíraibbra, itt szárnyaltak leginkább a tollat ragadó diákok, szám szerint 5-en: sokakra igaz, hogy ha mélyre viszik, még magasabbra szárnyal.

A háromtagú zsűri számára feladták a versenyzők a leckét, több héten keresztül biztosították az egyre hosszabbodó estékre a programot Cs. Liszka Györgyi (a Vasárnap főszerkesztője), Bolemant Éva (a Pozsonyi Kifli alapítója, coach) és Szemet Edit (a Pátria Rádió szerkesztője, pszichológus) számára, akik szerint a lécet ismét feljebb rakták a diákok, a színvonal emelkedett, a mi szívünk pedig repes az örömtől, mert egy újabb sikeres Cogito-évad van mögöttünk.

Kikhez csenget be a postás az oklevéllel és a díjakkal? Természetesen az egyes témák győzteseihez:

  1. téma: Teher alatt nő a pálma, vagy a verseny lovaknak való?

Koráb Laura, Mihályfa (Michal na Ostrove)

  1. téma: Lélekmankók

Korpás Johanna, Boldogfa (Boldog) 

  1. téma: Figyelemkoldusok

Vörös Zsófia, Dunaradvány (Radvaň nad Dunajom)

  1. téma: Ha mélyre visznek, még magasabbra szárnyalok

Kiss Réka, a verseny abszolút és a kategória győztese is egyben, Gúta (Kolárovo)

Vasárnap-díj: Molnár Krisztina Ildikó, Vágfarkasd (Vlčany)

A győzteseknek szívből gratulálunk, és egyben minden résztvevőt az írás, az alkotás folytatására biztatunk, mivel ígérjük, hogy jövőre ismét kopogtatunk új témákkal, mert a Cogito volt, van és lesz – reméljük, hogy a jövendő győztesekkel már személyesen is kezet szoríthatunk!

A képek a diákjaink által készített esszék értékelése, az oklevelek átadása alkalmával készültek.
 

Iró Erzsébet, igh.

A rovat cikkei

Back to top button