2019-2020

Dobogós hely a HEURÉKA! vetélkedőn

2019. november 14-én három másodikos diáklányunkkal (Csonthó Noémi, Dávid Andrea, Szolcsányi Laura) részt vettünk a „Cseppek a tudomány tengeréből“ című tudományos napon, amelyet a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont rendezett meg a Tudományok Hete alkalmából.

A rendezvény helyszíne a gútai városi művelődési központ volt, ahol először három érdekes előadást hallgattunk meg. Elsőként Klobusitzky György, a budapesti Nemzetközi Közszolgálati Egyetem mestertanára lépett a pódiumra, aki a közúti közlekedési vészhelyzetekről tartott előadást mondhatni játékos formában. Őt követte Dr. Csókay András, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja Idegsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa Budapestről, aki „Krisztus arca szembenéz a tudományban is” című előadása keretén belül beszélt saját élményeiről és munkásságáról. Az utolsó előadást Kollár Lajos hegymászó tartotta, aki a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat vezetője. Előadása bolygónk óriásáról, a Himalájáról szólt. Megtudhattuk tőle, hogy is megy végbe egy tervezett hegymászás, illetve láthattuk a Himalája hegységeit különböző perspektívákból.

Az előadások után került sor az idén már kilencedik alkalommal megrendezett HEURÉKA! Magyar Tudománytörténelmi Vetélkedőre, amelynek témája a magyar feltalálók voltak a közlekedés történetében, és a középiskolák 1–4. évfolyama számára lett meghirdetve. A Duna utcai lányokon kívül 6 csapat jelentkezett be a versengésbe: egy-egy Esztergomból, Dunaszerdahelyről, Komáromból és Újvárból, valamint két csapat Gútáról. A versenyzőknek a feladatokat írásban kellett megoldaniuk, ezek nemcsak a diákok tárgyi tudását, hanem logikai készségüket is felmérték. Elmondhatjuk, hogy meglepő és kreatív feladványokkal találkoztunk a vetélkedő során.

A lányok – Bertók Euridike fizikatanár növendékei – szorgos munkája, becsületes készülése meghozta a gyümölcsét, mivel az előkelő második helyet sikerült megszerezniük! Ezúttal is gratulálunk nekik! És köszönjük az Iskolaközpontnak ezt a tartalmas, valamint izgalommal teli napot, a szép siker mellett sokat tanultunk!

Kiss Tünde, tanár

A rovat cikkei

Back to top button