2019-2020

Az MTAG „koronás“ tanévzárója

Egy olyan tanévet zártunk június 30-án Szlovákia-szerte, így iskolánkban is, amilyet a legelvetemültebb prognoszta sem lett volna képes megjövendölni 10 hónappal ezelőtt, a szeptemberi tanévkezdéskor. Egy olyan tanévet, amelynek 10 hónapjából talán hatot sem voltunk fizikailag iskolában, amelyben elmaradtak a legfontosabb, a tanulók életében mérföldkőnek számító megmérettetések, a versenyek, az ünnepi alkalmak, a tanulmányi kirándulások…, amelyben vágyaink netovábbja az volt, hogy egy kávé és üdítő mellett leülhessünk egymástól fél méternyi távolságban elbeszélgetni. És bár a tanév utolsó hónapjában folyosóink újra benépesültek – szigorúan szájmaszkot viselő – kisdiákjainkkal, de felső tagozatos, valamint gimnazista tanulóink zömét az utolsó hétig, napokig csak az online órákon láttuk, ha éppen bekapcsolták a számítógép kameráját. Ahogy a kollégákkal egymás között emlegettük: „covidos” volt nemcsak a tanítás, hanem az osztályfőnöki órák, a pedagógiai tanács ülései, a konferenciák, a tantárgybizottságok gyűlései, sőt a szülői értekezletek is, tehát kamerán keresztül láttuk nemcsak diákjainkat, hanem kollégáinkat és a szülőket is.

Így értelemszerűen „koronásra” sikerült az év vége is. És röviddel az utolsó tanítási nap előtt derült csak ki, hogy nem csupán azért, mert a koronavírus-járványból eredő megszorítások lazítása után kerülhetett rá sor, hanem mert sajátos „koronája” is lett az MTAG-on e jeles napnak! Eredeti terveink szerint a szigorú higiéniai előírásokat betartva a bizonyítványokat az osztálytermekben vették volna át a tanulók az osztályfőnököktől, majd a hagyományos udvari ünnepi tanévzáró híján iskolánk igazgatónője, Morvay Katalin az iskolarádión keresztül köszönt volna el a diákoktól. Három osztályban azonban kicsit másként alakult a bizonyítványosztás! Kedves vendégeink érkeztek ugyanis: az oktatásügyi minisztériumból Filip Mónika államtitkárt és Gajdács Mónika főosztályvezetőt láttuk vendégül, és az idén immár másodszor látogatott le hozzánk fenntartónk, Pozsony megye vezetése Juraj Droba megyefőnökkel az élen. Az ő kezükből vették át a bizonyítványukat kis- és nagy elsőseink, valamint hatodikosaink – ez utóbbi osztályban még a gyerekek által kért szelfi is elkészült Filip Mónikával és Juraj Drobával.

És vajon mi mással köszöntünk volna el egymástól e több szempontból is rendhagyóra sikerült tanévzáró végén, mint azzal, hogy a kellemes, tartalmas szünidő mellett jó egészséget és egy „normális”, nem „koronás” új tanévet is kívántunk már egymásnak – tanár, diák, fenntartó, politikus egyaránt!

Az MTAG nevében még egyszer megismételjük diákjaink, tanáraink és munkatársaink számára e kívánságot, és ugyanezt üzenjük honlapunk minden kedves olvasójának! Találkozunk szeptemberben!

Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

A rovat cikkei

Back to top button