2019-2020

Versünnep a Duna utcán

Ezt az alcímet adtuk idén a Tompa Mihály országos szavalóverseny iskolai fordulójának, elsősorban azért, mert minden tiszteletünk azoké a diákoké, akik még a mai, túldigitalizált világunkban is olvasnak, ráadásul verset és prózát. Pedig az irodalom művészet. A művészet szerepe pedig ugyanaz, mint száz esztendővel ezelőtt: segít megjeleníteni, elviselni a bajokat. Sőt, a bajokat úgy tudja ábrázolni, hogy abból újabb értékek keletkezzenek – írta Fazekas István költő. Olyan világot mutat meg, amilyet mi is érzékelünk, de képtelenek vagyunk szavakba önteni.

E napon nekünk mindössze az volt a dolgunk, hogy meghallgassuk ezeket a remekműveket a gyerekek előadásában. 41 tanuló állt ki a zsűri elé, és elsősorban nem a továbbjutás motiválta őket, hanem az elhangzott művek szépsége. Ezt tőlük hallottam, hihetetlen örömmel. A lelkes szereplőket hallgatva egyfajta ünnepélyes érzés kerített hatalmába, és már különösen találónak éreztem a Versünnep elnevezést.

Nemes versengés, sok új tapasztalat és főként kellemes és tartalmas kikapcsolódás jellemezte ezt a délelőttöt, amely sokak munkájának eredménye. Mindenekelőtt a fiatal és szimpatikus zsűrié, Szemet Edité, Rizsányi Attiláé és Póda Lászlóé, akik készséggel fogadták el meghívásunkat, valamint a verseny megszervezésében segítő kollégáké: Demcsák Edité, Kása Ildikóé, Krascsenics Darnai Tímeáé, Kassai Zsuzsannáé, Kováts Valériáé és Vicián Líviáé. Nagy-nagy köszönet nekik, és természetesen a diákokat felkészítő tanároknak is!

 S bár a teljesítményéért minden szereplő hatalmas tapsot és gratulációt érdemel, következzenek itt és most  a díjazott, egyben továbbjutó diákjaink:

  1. kategória, vers:
 1. hely: Rácz Fanni,
 2. hely: Fehér Lara és Kósa Lujza,
 3. hely: Nagy Tamás és Jančovič Linda
  1. kategória, próza:
 1. hely: Matoušek Liliána,
 2. hely: Nagy Ádám és Petrik Tamás

2. kategória, vers

 1. hely: Tirinda Barbara,
 2. hely: Bartal Nátán
  2. kategória, próza:
 1. hely: Somogyi Péter,
 2. hely: Milics Péter Noel,
 3. hely: Fazekas Dorka
  3. kategória, vers:
 1. hely: Čerňanská Tímea
  3. kategória, próza:
 1. hely: Biháry Bianka
  4. kategória, vers:
 1. hely: Renczes Fanni,
 2. hely: Strešňák Adél,
 3. hely: Šáli Adrián
  4. kategória, próza:
 1. hely: Jakubáč Éva

Rajtuk kívül automatikusan továbbjutottak a következő fordulóba tavalyi országos szintű ezüstsávosaink: Rácz Dorka, Biháry Laura, valamint Pőcz Anna.

Sok sikert kívánunk nekik a járási fordulón!

Pék Judit, tanár

A rovat cikkei

Back to top button