2016-2017

Vekker Műhely: Ki vagyok én?

Érdekes kérdést tettek fel nekünk a Vekker Műhely tagjai: Kuklis Katalin, Romada Rakottyay Katalin és Kálócz László a Másik oldal/ Druhá strana című előadásuk keretén belül. A cím nem véletlenül kétnyelvű, hiszen maga a darab is szlovákul, illetve magyarul folyt felváltva.
Amikor az iskola napközijénél gyülekeztünk, még senki sem sejtette mi vár ránk. Aztán kilépett a teremből két szimpatikus, fiatal hölgy, akik elmondták nekünk – szív- és fülmelengető palócsággal – miről lesz szó. Ám a bemutatás nem csak magyarul zajlott, s ez nagyon megfogott.
Az előadás nem volt olyan kiszámítható és unalmas, mint amilyennek előszörre hittük. A játék alatt a karakter hirtelen hozzánk, a közönséghez szólt, és hol tanácsot kért, hol vitát váltott ki. Felcsillantak a szemek, megeredtek a nyelvek, s az egész darab egy nagy beszélgetéssé alakult át. A történetről nem árulok el sok mindent, mivel úgy vélem, ezt látni kellene mindenkinek kortól függetlenül. Aki többet szeretne tudni róla, a Vekker Műhely weboldalán utánaolvashat.
Visszatérve a Másik oldalhoz, interaktív, gondolkodást és figyelmet igénylő, jól összeállított és remekül előadott darab volt. Beszélhettünk nyíltan egy olyan témáról, amely nagyon sok ember szívét nyomja: magyarnak lenni Szlovákiában? Ki vagyok én?

A rovat cikkei

Back to top button