2019-2020

Számunkra természetes az önkéntes munka

A Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium ebben a tanévben egyedüli szlovákiai magyar iskolaként ott volt Az év gyermekcselekedete (Detský čin roka) projekt legjobbjai közt.

Az év gyermekcselekedete projektbe, mely az azonos nevű polgári társulás kezdeményezésével indult 19 éve, mindig a tanév végéig várják a bemutatkozó cikkeket a szervezők. A humanitást, empátiát erősítő programba indulása óta kb. 1 700 000, 6-16 éves gyerek és fiatal kapcsolódott be. Egy állat megmentésétől kezdve beteg, idős emberek mindennapjainak élhetőbbé tételén keresztül az emberi élet megóvásáig széles skálán mozognak a beérkezett levelekben összefoglalt filantróp cselekedetek.

Gyakran tapasztaljuk nap mint nap saját bőrünkön is, hogy egoista világban élünk, amelyben sokan csak magukra, saját boldogulásukra gondolnak, közben bárkin keresztülgázolnak, kizsigerelik környezetüket, használnak és kihasználnak másokat, majd hátat fordítanak nekik. Minden gyerek önzetlen cselekedete üdítő oázisként hat az önzők világában. Ha azt szeretnénk, hogy emberségesebb legyen a körülöttünk lévő világ, már a gyerekekbe be kell oltani a mások iránti tiszteletet, segítő szándékot. Az év gyermektettei nem mérhetők mérlegen, nem jár értük fizetség, nincs mértékegysége az önzetlen segítségnyújtásnak. A projekt életre hívói a mindennapok hőseit keresik, akik bizonyították cselekedetükkel, hogy a jóság, a jószándék már zsenge koruk ellenére is megvan bennük.

A pozsonyi Duna utcai magyar oktatási intézményben már hagyománya van az ilyen önkéntes, segítő cselekedeteknek, hiszen 2019-ben immár harmadszor kapcsolódtunk be projektbe. A közel 80 beérkezett nominációból a zsűri kategóriánként 5-5 tettet választott ki a nyári szünidő alatt, melyeket november folyamán egyrészt egy gyerekzsűri elé terjesztettek, valamint online szavazásra bocsátottak. A mi gyermekcselekedetünk A segítség az embereknek kategóriában nyerte el a bírálók tetszését, így novemberben minden nap egy-egy szavazattal támogathattak minket azok, akik számára a tanulóink által végzett cselekedet szimpatikus volt.

Két évvel ezelőtt egy másik nagyszerű projekt, a holokauszt több millió gyermekáldozatára emlékeztető, Írországból kiindult Krókusz Projekt kapcsán jutottunk el a pozsonyi Ohel Dávid Idősek Otthonába, ahol zsidó származású polgártársaink tölthetik el békésen utolsó éveiket: köztük holokauszttúlélők is vannak. 16 éves gimnazistáink azóta több alkalommal ellátogattak ebbe az egyedülálló intézménybe, ahol önkéntes munkát végeztek: segítettek a tavaszi nagytakarításban, udvaruk – kertjük rendbe tételében, miközben egy kicsit beszédbe is elegyedtek az ott lakókkal. Az idős emberek mindig nagy szeretettel fogadják diákjainkat, némelyek közülük beavatják őket életük egy-egy szakaszának történéseibe is.

Fiataljainknak ez a tette az online szavazáson elnyerte az olvasók szimpátiáját: az említett kategóriában a legtöbb szavazatot kaptuk. A szlovák média is felfigyelt ránk: interjút adtunk a Szlovák Rádiónak, ill. a Szlovák Televízió 1-es csatornájának. Az otthonnal a kapcsolatunk nem szűnt meg: itt a tavasz, ismét indulunk, hogy önzetlen munkával könnyebbé tegyük a sokat próbált, éltes korú emberek mindennapjait.

Iró Erzsébet tanár

A rovat cikkei

Back to top button