2021-2022

Séta Pozsony hírességei nyomában

Pozsonyban lakunk, és sokszor nem is tudjuk,  milyen híres személyiségek éltek a fővárosunkban!” – állapítottuk  meg egy nap a szlováktanárunkkal együtt  ezt a szomorú tényt. Hogy pótoljuk e  hiányosságunkat, a Pozsonyban valaha élt ismert személyiségekről készítettünk  projektet a szlovákórákon.  Közülük többnek a Szent András temetőben van a sírja, ezért úgy döntöttünk, hogy a fővárosról szerzett ismereteinket egy újabb élménnyel gazdagítjuk: ellátogatunk ebbe az iskolánkhoz nagyon közel lévő belvárosi temetőbe egy szlovákóra keretében. 

Június 7-én reggel indultunk, útközben  Borka tanár úr  mesélt nekünk a Duna utca múltjáról. A temetőbe érve sorra jártuk Satinský, Manderla, Labuda, Schöne Náci  …  síremlékeit. A diákok beszámolót készítettek az ott eltemetett személyekről, Borka tanár úr még több érdekes információval egészítette ki a hallottakat. Számos érdekes dolgot tudtunk meg, többek között az elhunyt személyek életéről, munkásságáról (pl. a Pray-kódexről) és még sorolhatnám.

Igaz, hogy az elején pesszimisták voltunk a sétával kapcsolatban, főleg mert már a nulladik óra alatt gyülekeznünk kellett a portán, de megérte ellátogatni a híres temetőbe, hiszen  kellemes időt tölthettünk kinn a napon, és megismerkedhettünk  néhány Pozsonyhoz kötődő személyiség életével és tevékenységével.

Köszönjük szépen Wittenberger tanárnőnek és Borka tanár úrnak az élményt!  

       

                                                                                                                       Biháry Bianka, 9.A

A rovat cikkei

Back to top button