2019-2020

Projektnap az európai értékekről

Gimnáziumunk harmadikos polgári nevelés és történelem szeminaristái az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája cím elnyerése céljából szervezett akciók keretén belül 2019. november 27-én a Nová Cvernovka kulturális központban egy rendhagyó projektnapon vettek részt az Academia Istropolitana Nova és a Szlovákiai Helsinki Bizottság szervezésében.

Az elhangzott előadások témái mindennapjaink legégetőbb problémáit boncolgatták, szóba került az élet fenntarthatósága a Földön; Quo vadis Európai Unió címen arról hallottunk, hogy vajon merre tart a szervezet; megismerkedtünk a migrációval mint jelenséggel, illetve a vele kapcsolatos aktuális helyzet új aspektusaival. Ezen problémaköröket az egyes területek „nagyágyúi” adták elő és vitatták meg a résztvevő diákokkal: doc. Ladislav Miko ökológus, az EB szlovákiai képviseletének vezetője; Vladimír Kováč professzor, hidrobiológus; Miklós László ökológus, egykori környezetvédelmi miniszter; Vladimír Sucha professzor, az Európai Kutatási Központ vezetője, valamint Petőcz Kálmán, volt ENSZ-nagykövet. A közvetlen hangú, humort sem nélkülöző pódiumbeszélgetés során irányadó megoldásokat vázoltak fel, miközben érdeklődtek a diákoknak a témával kapcsolatos információi, illetve véleménye iránt is.

És hogy mit tanultunk meg, hoztunk el a találkozóról? A lényeget, ami nem más, mint a helyes kérdésfeltevés, a kritikai és környezettudatos gondolkodás, az empátia, a demokrácia, a szabadság helyes értelmezése, az értékrend megőrzése. Az EPAS projekt junior nagyköveteiként terjeszteni fogjuk ezeket az értékeket diáktársaink körében is.

Fónod Marianna

A rovat cikkei

Back to top button