2021-2022

Pozsonyban folytatódott a “digitális iskolák építése”

Április 24-én este iskolatársaimmal és szüleinkkel a pozsonyi Nivy várótermében álldogáltunk. Azokra a spanyol diákokra várakoztunk, akiket szombatig az otthonainkba fogadtunk. Előtte már kommunikáltunk egymással különböző platformokon, próbáltunk egy kicsit előre ismerkedni.

Ugyanezen a napon érkeztek a többiek is, gimnazistáink a spanyolokon kívül olasz, francia és finn résztvevőket fogadták az Erasmus+ Építsünk digitális iskolákat Európában projekt szlovákiai találkozója keretében. A projekthetet megelőző időszak lázas készülődéssel telt: tanáraink segítségével eldöntöttük, milyen programmal kedveskedjünk vendégeinknek, mit mutassunk meg meg nekik iskolánkból és városunkból, hová vigyük őket kirándulni.

Hétfőn minden ország csapata bemutatkozott egy rövid prezentációval, majd a körbevezettük a vendégeket az iskola épületében, órákat is meglátogattunk velük. Délután Borka László tanár úr tartott nekünk sétát a városban angol nyelven. 

Kedden délelőtt Dévénybe hajóztunk, aztán a vár felfedezése után visszatértünk Pozsonyba, ahol a diákok csoportokba osztva kincsvadászaton vettek részt. A csapatoknak az előző napi városnézéssel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, feladatokat teljesíteniük, mindezt pedig fényképekkel dokumentálták.

Szerdán eljött az ideje, hogy a digitális feladatokkal is foglalkozzunk: elkezdődött a vlogok készítése. Ki a saját gépén, ki az iskola egyik informatikatermében látott munkához. Egy rövid videót kellett megszerkesztenünk, amelyben beszámolunk a héten átélt élményekről és a szerzett tapasztalatokról. Délután a várat és környékét néztük meg, a külföldi tanulók a szlovák parlamentbe is bejutottak.

Csütörtökön a vöröskői várba látogattunk, ahol először az épület belsejét tekintettük meg, majd egy rövid túra következett a környező erdőben. Este aztán mindenki kitombolhatta magát a búcsúbuliban, amelynek iskolánk étkezdéje adott helyet.

Az utolsó napra, péntekre már csak az elkészült videók bemutatása és az elköszönés maradt, igaz, a spanyol és a finn partnerek csak szombaton indultak haza. 

Szerintem elmondható, hogy mindannyian tanultunk valamit ezen a héten. Elsősorban azt, hogy elengedhetetlen a jó szervezés, hogy milyen fontos a nyelvtudás, és hogy a kezdeti kultúrsokk ellenére meg lehet találni a közös pontokat és hangot.

Korpás Lilla, III.A

A rovat cikkei

Back to top button