2022-2023

Pozsony titkai nyomában

Két dolog miatt is örültünk, hogy szeptember 28-án egy séta keretében mi, gimnáziumunk I.B osztályának tanulói felfedezhettük Pozsonyt. Először is sok mindent megtudhattunk a történelméről, még azok a diáktársaink is, akik nem szeptember elején lépték át először iskolánk küszöbét, no meg a program miatt két óránk is elmaradt. 🙂 

Borka tanár úr nagyon érdekes történeteket mesélt a város múltjáról, egy csomó olyan helyen jártunk, amit eddig a legtöbben nem is ismertünk. Igenis, megérte! Megmutatta az első modern bevásárlóközpontot, a Kalapos utcát, a városfalakat és még sorolhatnám. A pozsonyi várba nem mentünk fel, sajnos, nem fért bele az időbe, de láttuk távolról. Talán a legérdekesebb a Főtér volt. Azon a téren szinte minden egyes korszakból maradtak műemlékek. Az ottani szökőkút legendáját is elmondta a tanár úr. Láttuk az új Mihály-szobrot is, amelybe időkapszulát tettek, és hamarosan vissza fogják helyezni a Mihály-kapura. Visszafelé menet még találkoztunk Čumillal, a kukucskáló emberrel, majd készítettünk egy közös fotót a fagyizó jegesmedve szobrával, bár a tulaj nem nagyon örült neki. 

Mindenki nagyon élvezte ezt a kis túrát, reméljük, lesz majd ilyen program többször is. Reménykedünk, hogy legközelebb sokkal hosszabb lesz a séta, és nem csak az elmaradó órák miatt… Hisszük, hogy Pozsony még sok, felfedni érdemes titkot tartogat számunkra… Köszönjük szépen!

Bukor Lilianna, I.B

A rovat cikkei

Back to top button