2019-2020

Pirosba borult a Duna utcai gimi

           32 millió halott, hozzávetőlegesen 38 millió fertőzött világszerte – ezek az Egészségügyi Világszervezet 2018-as adatai egy sokszor még mindig tabuizált betegségről, az AIDS-ről.

            December 1-jét 1988-ban nyilvánították az AIDS elleni küzdelem világnapjává, szimbóluma a piros szalag, melyet iskolánk diákjai november 18-tól viseltek, ezzel is kifejezve támogatásukat és szolidaritásukat, 2019 őszén ugyanis tizenharmadik alkalommal is megszervezésre került egy országos méretű kampány, a Piros Szalagok (Červené stužky), melybe mi is bekapcsolódtunk.

Vágjunk bele!

            Miután alaposan áttanulmányoztuk a szervező zsolnai iskola (Assisi Szent Ferenc Gimnázium) által küldött felhívást, megújult diákönkormányzatunk elé terjesztettük a programot, és rögtön kattogni kezdtek a kerekek, születtek a jobbnál jobb ötletek, melyek már csak megvalósításra vártak.

 Művészekben (sincs) nincs hiány a Duna utcán

            Két végzős és rendkívül tehetséges diákunk, Horváth Edina és Rovenský Emma a kampány szimbólumát, a piros szalagot és a betegséget értelmezték újra és jelenítették meg. Képzeletüknek mindössze az elkészítendő munka mérete szabott gátat, de a lányok ezzel is könnyen megbirkóztak, olyannyira, hogy Horváth Edinát országos elismerésben részesítette a munkákat kiértékelő szakmai zsűri.

 Le a stigmákkal!

            Bár a 21. század fiatal generációja sokkal befogadóbb és liberálisabb, mégis fontos, hogy hiteles forrásokból szerezze az információt, az pedig legyen teljes és pontos. Ezzel a feladattal egy volt Duna utcás diákot, Andics Anikót bíztuk meg, aki mára sikeres és lelkiismeretes orvossá nőtte ki magát. Kimerítő (a szó pozitív értelmében) előadásában nemcsak a fogalmakat, illetve a betegség lefolyását tisztázta, hanem beszélt a megelőzésről, a felelőtlen viselkedéssel járó következményekről is, és kihangsúlyozta annak a tényezőnek a fontosságát, hogy nem szabad megbélyegeznünk az ebben a betegségben szenvedő embereket.

 Készítsünk piros szalagot!

            November 18-án, míg a tanári kar konferencián értékelte a tanév első három hónapjának eredményeit, gimnazistáink osztálytermeikben gyártották a piros szalagokat; ki-ki a magáét, melyet egészen december 1-jéig viseltek.

 Sporttal a Piros Szalagokért

            Diákönkormányzatunk lelkes és lelkiismeretes képviselői kitolták a kampány határait, ugyanis november 21-én mosonmagyaróvári testvériskolánkkal is ismertették a programot, és közös sportnap keretén belül „izzadtak” a jó cél érdekében.

            A mozgásnak még azonban közel sem lett vége, november 22-én ugyanis felélesztettük a régmúlt Diáknapok szellemét, és DÖK-ös csapatunk egy felejthetetlen élménnyel gazdagította Duna utcásaink hétköznapjait. A hivatalos megnyitót követően pirosba öltözött diákok és tanárok serege lepte el az iskolaudvart, hogy megalkossanak egy élő piros szalagot, majd kezdetét vette a sport kifulladásig, illetve a rekeszizmokat is alaposan megdolgoztató móka és kacagás a diákok által szervezett vetélkedőn, illetve a tanároknak tartott „fordított” órákon.

 Irány Zsolna

            November 27-én, hajnali ébredés és 200 km megtétele után, iskolánk lelkes kis csapata megérkezett Zsolnára, ahol sor került a kampányban aktívan tevékenykedő iskolák találkozójára. Megtudtuk, hogy több mint 450 oktatási intézmény kapcsolódott be a kampányba, köztük mindössze néhány a magyar tannyelvű iskola. Két értékes és felejthetetlen előadást követően jutalomban részesítették a rajzversenybe sikeresen bekapcsolódó diákokat, valamint kisorsolták a Sporttal a Piros Szalagokért verseny győzteseit, köztük iskolánkat is.

A lelki egészség szerepe a betegség megelőzésében

A programnak a szervezők által megjelölt választható aktivitásai között megragadta figyelmünket a lelki egészség erősítése érdekében ajánlott előadás, illetve tréning. Iskolapszichológusunk, Horák Katalin vállalta, hogy a 2. és a 3. évfolyam diákjai számára előkészíti és megtartja ezt a tréninget, amely meg is valósult december első hetében.

 Szívvel-lélekkel

Bár a kampány december 1-jén, az AIDS elleni küzdelem világnapjának 31. évfordulóján befejeződött, fontos, hogy lélekben az egész év folyamán kitűzve viseljük a szalagot, tájékozódjunk és tájékoztassunk, legyünk segítőkészek és megértőek!

 

Szabó Andrea

A rovat cikkei

Back to top button