2022-2023

Országos döntőben az Eszetlen Eszesek

Június 9-én zajlott a Katedra folyóirat által szervezett Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő országos döntője Nyitrán. 

Iskolánkat a hatodikos Eszetlen Eszesek csapata (Jančovič Linda, Janočko Emília és Kósa Lujza) képviselte. A lányok az egész tanévben szorgalmasan dolgoztak, és oldották a négy írásbeli forduló szórakoztató, ámde az agytekervényeket igencsak megdolgoztató feladványait. Anagramma, palindrom, intarzia, eszperente – csak néhány a hangzatos feladattípusok közül. Márciusban, a levelező fordulók végéhez érvén derült ki, hogy a 41 benevezett csapatból mi is a legjobb 15 között végeztünk, így meghívást kaptunk az országos döntőre. 

A megmérettetés a Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Karán zajlott. Érkezéskor izgatottan figyeltük, méregettük az ellenfelek csapatait, és igyekeztünk leküzdeni magunkban az érzést, hogy húha, itt szinte mindenki idősebb, nyolcadikos vagy kilencedikes. A lányok kedvét, lelkesedését azonban ez nem törte le, és fordulóról fordulóra, minden tudásukat beleadva alkottak: homonimaversikéket írtak, szóláncokat fűztek, frazémákat raktak ki, történetet találtak ki egy megadott betűre, szavakat magyaráztak meg eszperentéül. 

A hét forduló után, az eredményhirdetésre várva a Kicsi Hang verséneklő duó szórakoztatta a résztvevőket. A hatodikos lányok nagyszerűen helytállva az idősebbek között a negyedik helyen végeztek! Hiszem, hogy az elkövetkező években a dobogó is összejön. Szép volt lányok, köszönjük a kitartásotokat!

Popély Andrea magyartanár

A rovat cikkei

Back to top button