2016-2017

Németország szeretetben

Szeptember végén az Erasmus+ program támogatásával megvalósult Európa szeretetben című projekten belül újabb tanulmányi úton vehettünk részt, amelynek célpontja ezúttal Németország volt. A projektben résztvevő iskola Neuss városában található.
Még mindig tele vagyunk élményekkel. Hétfőn reggel a bécsi repülőtéren izgultunk, hogy mi lesz. Másfél óra alatt megérkeztünk Düsseldorfba, ahonnan vonattal folytattuk az utat Neussba. Az állomásra értünk jött 2 német tanár, elvittek az iskolába. Kicsit el voltunk veszve az idegen környezetben és csak az ebédlőben üldögéltünk csöndben. Hirtelen nagyszünet lett és elkezdtek áramlani a diákok. Megismerkedtünk a vendéglátóinkkal. Nagyon kedvesek voltak, beszélgettünk, nevetgéltünk együtt.
Később elkezdtük gyakorolni a közös táncot a flashmobra. Ez a tánc része lesz majd a projekten belül készülő kisfilmnek, amelyben minden ország bemutathatja a saját rövid filmrészletét a témához. Még a projekt elején minden ország megkapta a saját szeretet típusát. Németország szeretet típusa a Ludus. Két napon keresztül jeleneteket játszottak fel a spanyol rendezők, amelyek ezt a szeretettípust mutatták be különböző formában. Nagyon érdekes volt.
Este megismertük a családtagjainkat. Jóllakattak bennünket és kérdezgettek rólunk, családunkról, iskolánkról. Kellemes estét töltöttünk a házigazdáinkkal.
A harmadik napon Neuss egyik nagyobb terén eltáncoltuk a flashmobot, amit videóra vettek. Mindenki élvezte, mert egy kiváló tánctanár foglalkozott velünk. A járókelők figyelmét is felhívta a tánc, sokan megálltak csodálni tánctudásunkat.
Szerdán megtekintettük Düsseldorfot. Busszal mentünk, együtt megnéztük a várost, utána szabadidőt kaptunk. Csütörtökön Kölnben voltunk. Felmentünk a kölni dómba. Nagyon elfáradtunk, mert körülbelül 900 lépcsőt kellett legyőznünk. Lejöttünk és együtt a folyó partján egy szívet formáltunk és videót forgattunk. Szabadidő volt 3 óráig. Este mindenki együtt sütögetett az iskolában, a családjaink is eljöttek. Pénteken pedig megnéztünk két tanítási órát. Délután szomorúan, de csodálatos élményekkel gazdagodva hagytuk el Németországot.
Nagyon jól éreztük magunkat. Megismerkedtünk különböző emberekkel és kultúrákkal, új barátokat szereztünk. Nagyon hiányzik nekünk ez a hét még most is. Örülünk, hogy részt vehetünk a projektben.

Farkas Anna, Jacenko Okszana, Miklós Matilda, Vojtek Lili, Végh András

A rovat cikkei

Back to top button