2021-2022

Kopny! Buchny! Ric!

2022. június 9-én egy kellemes színházi élményben volt részünk. Délelőtt ellátogattunk az iskolánktól nem messze található P. O.  Hviezdoslav Városi Színházba. Mivel esős időt fogtunk ki, az 5 perc séta alatt is jópáran eláztak, de szerintem az előadás kárpolta ezt.

Egy egyedi és érdekes komédiát láthattunk. Már a cím sem mindennapi: Kopny! Buchny! Ric!: hogy ez mit is jelent, még most sem tudjuk. A darab értelmetlen címe sugallta az előadás cselekményét is: káosz és abszurditás volt az egész, DE a lehető legjobb értelemben.

A tartalma röviden: egy csőd szélén álló színház igazgatónőjének szüksége van egy remek új darab premierjére, amely megmentené a csődtől és a számláktól. Kétségbeesetten keres színészeket és rendezőt. Elhatározza, hogy egy szlovák klasszikust fognak bemutatni, hiszen egy ismert mű odacsalogatná a nézőket.  Felvesz egy magát géniusznak tekintő tehetségtelen rendezőt, akinek nemhogy az irodalmról nincs fogalma, de azt se tudja, mit csinál. Rengeteget nevettünk a gőgös tévészínészen, aki félt, hogy szégyent hoz saját magára; a stréber fiatal titkárnőn, akinek a tudását senki sem vette figyelembe; a karbantartón, aki TikTok-sztár, de egyben rejtett „színésztehetség“, és a négyszer elvált vonzó színésznőn, aki „mintaanya“. Hogyan oldotta meg ez a ”sztárcsapat” az előadást? Összekevertek egy csomó darabot, amikor elfelejtették a szöveget, bekiabáltak egy vulgáris indulatszót, és a végén pedig az összes szereplő meghalt. Az irónia végül az volt, hogy annak ellenére , hogy szörnyű darabot produkáltak, mégis dicséretben részesültek, mert a rendező unokatestvére egy befolyásos politikus volt.

Az előadás mindamellett, hogy részleteket mutatott be nekünk a klasszikusokból, ami által közelebb kerültek hozzánk az iskolában tanult irodalmi tananyagok, vicces és intelligens módon kritizálta a politikai rendszert, a pandémia következményeit, sőt a színészi munkát is. Természetesen meg kell említenem, hogy ismert és tehetséges színészek egész sora szerepelt ebben a darabban, és mindannyian nagyot alakítottak.

Nagyon  örülök, hogy lehetőségünk volt egy ilyen előadást látni, szerintem nagyon jól éreztük magunkat, és remélem, még sokszor lesz  részünk  ilyen remek művészi élményben.

                                                                                                                                    István Kamilla, I.B

A rovat cikkei

Back to top button