2021-2022

Kiállítással egybekötött író-olvasó találkozó,

avagy találkozás egy IGAZI költővel 

#szó#nyelv#könyv (#slovo#jazyk#kniha)…

Ezzel a címmel nyílt kiállítás március végén a Művészetek Házában, közismertebb nevén a Bibiánában, amely a szlovákiai nemzeti kisebbségek gyerekkönyveiből és gyereklapjaiból nyújt válogatást, sok kísérő programmal, bemutatókkal, felolvasásokkal együtt. 2022. április 8-án alapiskolánk  3. A osztályos tanulói is ellátogattak a rendezvényre, s bár már maga a kiálltás is elég színvonalas és csalogató volt ahhoz, hogy rááldozzunk két és fél tanítási órát, nem csak ezért mentünk.

A szépen karbantartott épület patinás termeinek egyikében ott várt ránk két VALÓDI író-költő, Tóth László és Balla Margit, valamint  egy illusztrátor, Lukács Hajnalka. Őket és bennünket is Kocsis Aranka , a Kabóca gyermeklap főszerkesztője invitált, aki az író-olvasó találkozót vezette.

Lehetséges, hogy e század médiáját már a celebek uralják, de ott és akkor, harmadikosaim számára nagyobb hírességet nem lehetett volna mutatni Tóth Lászlónál, akinek verseit ismerik, sőt, különböző szavalóversenyeken elő is adják. El is árasztották kérdéseikkel a költőt, hogy csak a legérdekesebbeket vagy legfurcsábbakat említsem: “Mi volt az első verse?”, “Hány verset írt?”, “Mikor döntött úgy, hogy költő lesz?”, “Más a költő vagy az író, mint a többi ember?”, “Mi kell ahhoz, hogy költő legyek egyszer?”, “Én ugyan síbajnok leszek, de most úgy döntöttem, írni is fogok. Hogyan válasszak témát?”.

Tóth László “A nagymama háza” c. gyermekeknek szánt kötetét mutatta be nekünk, a fiatal illusztrátor, Lukács Hajnalka csodálatos rajzaival (nekem személy szerint ez a kötete tetszik a legjobban az eddigiek közül, és ebben Hajnalkának hatalmas szerepe van). Utána Balla Margit írónő mutatta be két mesekönyvét, a “Cicúr és a többiek” és a “Mimó a világ körül” címűket, egy-egy részletet fel is olvasott belőlük. Ajándékba is kaptunk egyet-egyet a bemutatott kötetekből, amelyeket azon melegében dedikáltattam is iskolánk számára.

Köszönet a szerzőknek és persze a szervezőknek ezért a feledhetetlen és kötetlen délelőttért!

Pék Jutka, tanítónő

A rovat cikkei

Back to top button