2022-2023

Kalandunk a ligetfalui szennyvíztisztítóban

Október 18-án Marták tanár úr vezetésével tanulmányi kiránduláson vettünk részt a ligetfalui szennyvíztisztítóban. 8:00-kor indultunk el az iskola épületéből. Szép, napsütötte időjárást fogtunk ki, így egy kellemes sétával és buszozással jutottunk el a célunkhoz.

  Először védőöltözetet kellett felvennünk. Öltözködés közben jókat nevettünk, hiszen csodálatosan állt nekünk a „közmunkás szett”. Ez a vidám hangulat kísértett minket a későbbiekben is. A szennyvíztisztító területén bemutatták a víztisztítás fő folyamatait. Megtudtuk, hogy az egész eljárás két fő részből áll: a mechanikus és a biológiai tisztításból. A mechanikus tisztításnál először nagy lapátokkal felfogják a nagyméretű szennyeződéseket, majd a kisebbeket, végül a homokot és a zsírokat. A biológiai tisztítás során természetes módon választják el a szennyeződést és a vizet, csodálkozva néztük, hogy már kacsák is úszkáltak a vízfelszínen. Utolsó lépésként még ellenőrzik a megtisztított víz minőségét, majd beleengedik a Dunába. Igaz, hogy ebben a vízben a halak megélnek és viszonylag tiszta, de inni azért nem ajánlatos belőle.

  Örülök, hogy részt vehettünk ezen az érdekes exkurzión, szuperül éreztük magunkat, még ha néha be is fogtuk az orrunkat a nem éppen parfüm illatú szagok miatt.

                                                                                István Kamilla, II.B

A rovat cikkei

Back to top button