2021-2022

Kalandozások a pénz világában

2021. november 3. hetében két pénzügyi szakember segítségével a pozsonyi Duna utcai alapiskola és gimnázium végzős tanulóinak és a pedagógiai kar tagjainak pénzügyi intelligenciáját sikerült reményeink szerint növelni.

A pénz beszél, a kutya ugat. A pénznek nincs szaga. A pénz nem boldogít. Bizonyára mindenki számára ismerősek ezek a pénzzel kapcsolatos bölcs, találó és megfontolandó mondatok. A pénz végigkíséri életünket: az sem jó, ha kevés van belőle, de a sok pénztől is fájhat az ember feje. Az alapkészségek közé tartoznak már a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi intelligencia. Nem elég megtanulni írni, olvasni, számolni, ki kell tudni igazodni a pénz világában is. A pénzüggyel kapcsolatos tudnivalók bővítése tehát állandó feladat, hiszen Szlovákia lakosságának pénzügyi intelligenciája alacsony. A pénzzel okosan kell tudni bánni, érteni kell hozzá, a barátunknak kell lennie nemcsak akkor, ha pénz áll a házhoz, hanem azt ügyesen forgatni is tudni kell. A cél: a pénzügyi függetlenség elérése, jól kamatoztatni, befektetni a pénzt.

A Magyarország Kormánya által finanszírozott és a Bethlen Gábor Alap által kezelt  sikeres pályázatunkkal két legyet tudtunk ütni egyszerre: az alapiskola és gimnázium végzős tanulói számára egy-egy egynapos képzést biztosítottunk, ill. a tanári kar tagjainak pénzügyi ismereteit is bővítettük november folyamán Zalaba Dávid és Juhász Orsolya közgazdászok vezetésével. A 6 éve általuk kifejlesztett táblajáték segítségével, mely nyomokban a Gazdálkodj okosan és a Monopoly játékok elemeit is tartalmazza, vezették be Duna utcás tanítványaikat a pénzzel való sikeres bánás rejtelmeibe. Közben alapfogalmak, szakkifejezések is fel-feltűntek, játszva tanulhatták meg a részvények, lakástakarék-pénztár, II. pillér, diverzifikálás, fogyasztói hitel, befektetési alapok, kötvények, hitelek és kölcsönök jelentését. Egy képzeletbeli család tagjaivá váltak, akik 30 éven keresztül hoztak jó vagy rossz pénzügyi döntéseket, hogy a végén a hőn áhított pénzügyi függetlenség csúcsára érjenek. Közben elsajátították az előadók által felállított 6 aranyszabály mindegyikét, melyekhez ha az életük során ragaszkodni fognak, betartják azokat, nagy baj nem érheti őket pénzügy terén.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a képzésen való részvétel után nem válik belőlünk a Wall Street farkasa, nem leszünk tőzsdecápák, de nem is vágyunk hasonló babérokra, mi megelégszünk azzal, hogy tanulóinkból saját pénzügyeiket felelősen intéző felnőttek váljanak, akik eligazodnak a pénzügyi eszközök működésében.

A rovat cikkei

Back to top button