2021-2022

Húsvétváró hagyományok a Felvidéken

                                                 Projektnap az alsó tagozaton

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, voltaképpen fő ünnepe. A Biblia szerint Jézus, pénteki keresztre feszítése után, a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával ugyan nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A vallási jelentőségén kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban, a Hold állásának megfelelően tartanak. 

Ezt az ünnepet már régen is sok-sok készülődés, sürgés-forgás, sütés-főzés, takarítás előzte meg. Nos, ezért is találtuk ki a kollégáimmal közösen ezt a projektnapot az alsó tagozaton, 2022. április 13-án. Szerves folytatása volt a karácsony előtti, hasonló címen megszervezett projektnapunknak. Tettük ezt acélból, hogy mi is rákészüljünk egy kicsit az ünnepre, és azért is, hogy a mai gyerekek is megismerjék szülőföldjük régi húsvéti hagyományait, szokásait, hiedelmeit, és reményeink szerint tovább éltessék és adják majd azokat.

Újfent volt kézműveskedés, készültek a szebbnél szebb kézzel festett húsvéti tojások, üdvözlőlapok, csipkék és egyéb húsvéti témájú asztaldíszek; volt népi játék, daltanulás; készült prezentáció is a felvidéki húsvétváró hagyományokról.

Mindez fontos volt és nagyszerű, a legjobban mégis a gyermekek nevetésének tudtunk örülni, annak, hogy sikerült egy örömteli, vidám, felszabadult délelőttöt idevarázsolni a „Ducca” falai közé egy hosszú, világjárványtól korlátozott időszak végén, s ez közénk is meghozta a reményt.

Pék Jutka tanító néni

A rovat cikkei

Back to top button