2021-2022

Hogyan került a Fehér Házban magyar kolbász Gorbacsov asztalára?

Ilyen és hasonló dolgokról hallhattak történelem és polgári szeminaristáink, valamint a II.B osztály Zolcer Jánostól, a Gorbacsov titkai és a XX. század (100 év – 100 esemény – 100 film) című interaktív könyv szerzőjétől, aki március 31-én, csütörtökön tartott könyvbemutatót iskolánkban.

Az ipolybalogi születésű producer és író még a nyolcvanas években disszidált Németországba, ahol szédítő televíziós karriert futott be. Munkája során sok híres személlyel – színészekkel, zenészekkel (Paul McCartney, Paris Hilton és mások) – találkozott, és műsort készített több olyan politikai vezetőről, akik diákjaink számára már leginkább csak a történelemórákról  ismerősek (Fidel Castro, II. János Pál pápa, Lech Walesa stb.). A híres politikusok sorából kiemelkedik az idén 91. életévét betöltő Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője, akivel mai napig szoros barátságot ápol, és korábban dolgoztak is együtt. Zolcer János, miután röviden elmesélte élettörténetét és beszélt arról, kikkel került kapcsolatba munkája során, átadta a szót a diákoknak, akiket arra bátorított, hogy őszintén és nyíltan kérdezzenek bármit. A kérdésekre adott válaszokból megtudhattuk, hogyan emlékezett vissza Hitlerre Traudl Junge, a Führer titkárnője, aki szerint a diktátor gyakori dühkitöréseit nyugodt, sajnálkozó periódusok váltották. Hallhattunk arról, mennyire „nyereséges” egy könyv kiadása, valamint hogy várhatóan a bemutatott kiadványról a Netflixen is megjelenik egy minisorozat. Megtudtuk, mennyire szeretett szónokolni Castro privát beszélgetései során is, hogyan tagadta le az ápolatlanul megjelenő Walesa azt, hogy egyáltalán valaha ismerte Gorbacsovot, és hogyan rótta meg mindezért a Vatikánban az egykori szovjet pártvezér a Szolidaritás mozgalom egykori vezetőjét. Arról is hallottunk, hogyan kerültek életveszélyes helyzetbe egy repülőn, amin kifogyóban volt az üzemanyag, és hogyan oldotta a kialakult feszültséget a George Bushnak szánt ajándék vodka. Természetesen szó esett Gorbacsov ellentmondásos megítéléséről odahaza, valamint véleményéről az orosz-ukrán háború kapcsán.

A könyvbemutató nem maradt a fiatal közönség számára inspiráló tanulság nélkül.  Zolcer János az általa megismert politikusok és saját példájából is azt a tanulságot szűrte le, hogy álmodni KELL. De nem szabad csak az álmoknál maradni, hinni is kell bennük, meg kell tervezni megvalósításukat, a keményen kell az elérésükért dolgozni, és akkor sikeresnek érezhetjük magunkat az életben.

Borka László

A rovat cikkei

Back to top button