2021-2022

Gloria Victis 2021 – Kárpát-medencei döntőben szerepeltek a Duna utcások

A Gloria Victis történelmi vetélkedő 2021-es kiírásába 140 háromfős csapat kapcsolódott be a Kárpát-medence magyar középiskoláiból. A verseny témája az Árpád-kori történelem volt. Az első, tavaszi fordulót a résztvevő csapatok online formában abszolválták, kiértékelésére szeptember 6-ig kellett várni. Ekkor derült ki, hogy a három nevező csapatunk közül az Eredet (Jakubáč Éva III.A, Lajos Sára és Ruman Máté III.B) nevű bejutott a budapesti középdöntőbe. A következő másfél hónap kemény munkával és lázas felkészüléssel telt a csapat tagjai számára. Tapasztalat híján teljes nyugalommal  vágtunk neki az útnak október 21-én. A versenyt szervező  Rákóczi Szövetség a Fradi-pálya közelében biztosított szállást a versenyzőknek. Az első este folyamán megtekintettük a Néma forradalom című, az 1956-os eseményeket középpontba állító német játékfilmet.

Másnap, 22-én délelőtt következett a középdöntő a Műszaki Egyetemen. A 60 csapat két órán át dolgozhatott a feladatokon. Az eredményhirdetésre még egy napot kellett várni. A verseny utáni időt a budai várnegyed megtekintésével ütöttük el, majd következett az ikonikus fáklyás felvonulás a Duna-parton a Műegyetemtől egészen a Bem térig, ahol a résztvevők megemlékeztek 1956 áldozatairól. A résztvevők a napot a Margaret Island együttes koncertjével zárták a MOM Parkban.

23-án délelőtt a Műegyetem dísztermében gyűltek össze a csapatok az eredményhirdetésre. Csapatunk a 8. legjobbként bekerült a tízes döntőbe, ahol szépen helytállt, de feljebb már nem sikerült kúsznia a döntős csapatok listáján. Évi, Sári és Máté így is nagyon elégedett lehetett ezzel a szép eredménnyel, és azzal, hogy egy nagyszerű versenyélménnyel tették szebbé távoktatással terhelt középiskolás éveiket. Kisebb jutalomként, miután átvergődtünk az emlékező Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban töltöttük el az időt vonatunk indulásáig.

Borka László, felkészítő tanár

A rovat cikkei

Back to top button