2016-2017

Erasmus+ nemzetközi projekthét a szeretet jegyében

2017. január 23-27. között iskolánk 24 tanulót és 12 tanárt fogadott Észak-Írországból, Finnországból, Németországból, Olaszországból és Spanyolországból a Europe in Love (Európa szeretetben) c. projekt keretén belül.

Ezidáig 20 tanulónk kapott lehetőséget arra, hogy 1 hetet töltsön a fent említett országokban, Finnország kivételével, amely még márciusban vár ránk. Mivel tanulóink családoknál voltak elszállásolva, ízelítőt kaphattak abból, hogyan élnek az emberek, mit esznek, miről beszélgetnek, mi az, ami érdekli őket, mik a hagyományaik és miben különböznek tőlünk, illetve hasonlítanak ránk. Életre szóló tapasztalatokkal és rengeteg új élménnyel gazdagodva jöttünk haza minden egyes országból.

Januárban iskolánkba látogattak a kiválasztott külföldi tanulók tanáraikkal. Rendkívül érdekes és sokszínű hetet szerveztünk vendégeinknek.
Az 1. nap ismerkedéssel telt. Különféle játékok segítségével próbáltuk közelebbről megismerni egymást. Ezután tanulóink prezentációkat készítettek Szlovákiáról és Pozsonyról. Természetesen az iskola bemutatása is sorra került.
A 2. napon az Ifjú Szivek székházában tartottuk a nyitóünnepséget, ahol a külföldi partnerek bemutatkozására került sor. Iskolánkban az idei tanév legfontosabb fogalma a tolerancia, ugyanis meghirdettük a Tolerancia Évét. A külföldi tanulók feladata az volt, hogy készítsenek beszámolót arról, hogy számukra mit jelent a tolerancia, mennyire jellemző tájaikon a másság tisztelete, hogyan harcolnak a kirekesztés, a szélsőséges viselkedés ellen. A tanulságos beszámolókat az Ifjú Szivek Kakukktojás című előadása követte. Hégli Dusán művészeti vezető táncba hívta a diákokat, akik a profikkal együtt ropták a színpadon. Délután sem volt pihenő, készült a kisfilm, melyet többek között Pozsony Óvárosában forgattak a diákok.
A 3. napon elvittük vendégeinket a Parlamentbe, ahol Pfundtner Edit parlamenti képviselő fogadott bennünket és lenyűgözte vendégeinket érdekes beszámolójával, amelybe interaktív módszerekkel a tanulókat is bevonta. Utána megtekintettük a pozsonyi várat is és természetesen folytattuk a film forgatását.
A 4. napon a tanárok csoportja értékelte a plakátpályázatot, mely a tolerancia és az extrémizmus témakörben volt meghirdetve. 10 pályamű érkezett, az ünnepélyes díjkiosztásra a diákbálon került sor. Elsők lettek a finnek, másodikok iskolánk tanulói, harmadikok pedig a németek.
Délután négykor kezdődött a Diákbál a Holiday Inn Szálló Báltermében, melyet a harmadikosok szerveztek. Idén minden két nyelven – magyarul és angolul – zajlott, hiszen projektpartnereink és a vendégdiákok is meghívást kaptak. Gazdag program, kiváló ételek, remek zenekar, fergeteges mulatás jellemezte az idei bált. Az Erasmus+ csapata egy baráti szeretetről szóló dallal színesítette a diákbál programját. Természetesen ez az előadás látható lesz a kisfilmben is majd.

Pénteken véget ért az Erasmus+ nemzetközi projekttalálkozó. A külföldi tanulók és tanáraik elmondása szerint mindenki rendkívül jól érezte magát, és hálás köszönetüket fejezték ki az érdekes programért, a csodálatos élményekért, valamint a befogadó családoknak a gondoskodásért és vendégszeretetükért.

Elmondhatjuk, hogy ez a hét Szlovákiában is, úgy mint minden országban, a szeretet jegyében telt. Az angol nyelv aktív használatán kívül életre szóló barátságok születtek és a legtöbbet emlegetett angol szó a “LOVE” (szeretet) volt.

A rovat cikkei

Back to top button