2016-2017

Environmentális és egészségvédelmi napok 2017

Az idei environmentális napok messze felülmúlták a tavalyi rendezvényt! Bár ez csak az én magánvéleményem…

A Duna utcán már hetek óta sokan rovarlázban égtek, hiszen ez volt a fotópályázat idei témája. A győztesek nevét a megnyitó keretén belül ismerhettük meg: Fülöp Orsolya (II.A) szerezte meg a 2. és 3. helyet, a fődíjas pedig Gál Sofi lett (II.B).

Ha azt mondták volna nekem korábban, hogy kötelezően végig kell ülnöm néhány environmentális témájú előadást – ami talán nem is érdekel –, akkor biztos, hogy unalommal és rosszkedvvel megyek oda. Ám a Duna utca természettudományi csapata: Berta Ilona, Králik Henrietta és Marták Zsolt úgy állították össze a programot, hogy az előadások alatt alig láttam pár kókadt fejet.

A két, előadásokkal teli nap alatt megtudhattunk sok érdekességet RNDr. Horváth Rozáliától vizeink minőségéről és egészségünkről; a budapesti „sztár párostól”, Dr. Hatvani István Gábortól és Dr. Kovács Józseftől arról hallottunk, hogy az adatelemzés hogyan segít a természetvédelemben (Balatontól Alaszkáig); Topál Dániel alaszkai útjáról mesélt; Dr. Silye Lóránd elárulta nekünk, hogy léteznek-e sárkányok a Kárpátokban;  Mgr. Matušik Ildikó PhD. témája a nehéz(fém) probléma a környezetünkben volt; végül pedig Mgr. Mészáros Patrik, PhD. bizonyította be, hogy nemcsak mi, hanem a virágok is stresszesek. Több gimnazista tanuló is előadott: Egri Evelin az antibiotikumról és a probiotikumról, Vician Anna a gyógynövényekről, Markolt Réka az ökolábnyomról, Fitus Eszter a cunamiról és még sorolhatnám tovább.

Az előadások csokra kedden ért véget. Az egész fesztivált a Duna street fashion show zárta, azaz az öko-divatbemutató, amelyre a diákoknak használt anyagokból (szemeteszacskó, teáspapír, műanyagpoharak stb.) kellett ruhákat készíteniük. A nívós bemutató a párizsi lécet is megütötte, olyan sokszínű és kreatív ruhák készültek. A nyertes az I.B osztály ruhakölteménye lett.

A szokásokat megtartva az environapok harmadik, egyben utolsó napját kirándulással töltöttük. Idén utunk a Jaslovské Bohunice-i atomerőműbe vezetett.

Jöttünk, láttunk, természetet és egészséget védtünk! Köszönjük az ökocsapatnak, hogy már 14. alkalommal szervezik meg ezeket a napokat, és hogy minden évben tudnak valami újat és érdekeset nyújtani számunkra!

Ziff Stella II.A

A rovat cikkei

Back to top button