2016-2017

Egy sikeres hétvége krónikája

Különösen mozgalmas és sikeres hétvégét tudhat maga mögött gimnáziumunk néhány diákja: 3 országos, ill. nemzetközi megmérettetésen vettek részt! De nézzük csak szépen sorban, hol és milyen rendezvényen képviselték iskolánkat ezek a tehetséges tanulók!

Március 31-én reggel hat diákkal Komáromba indultunk, ahol a Shakespeare nyomában című színháztörténeti vetélkedő döntőjét tartották a Jókai Színházban, stílusosan a Rómeó és Júlia című előadás díszletei között. A vetélkedőre a nagy angol drámaíró korát, életét, életművét, valamint a korabeli színház jellegzetességeit kellett a diákoknak áttanulmányozniuk, és részletesen kellett ismerniük két darabját, a Rómeó és Júliát, ill. a Szentivánéji álomot. A színpadon ülő csapatok (iskolánkból a Buborékok csapatban Farkas Anna – II.B, Rovensky Emma – I.B és Szolcsányi Lea – II.A, valamint az Arcpeare csapatban Koleszár Linda, Németh Dóra – I.A és Ziff Stella – II.A) két írásbeli házi feladat elvégzése után jutottak el idáig: a Szentivánéji álom című darabhoz plakátot kellett tervezniük (ezt szóban be is mutatták a döntőn a zsűrinek), a Rómeó és Júlia alapján pedig el kellett készíteniük valamelyik főszereplő naplóját, ill. egy rendőrségi híradást a darab befejezéséről. A döntő zsűrije – a két magyar színházunk igazgatója, a házigazda Tóth Tibor és a kassai Czajlik József, ill. Hizsnyan Géza színikritikus – előtt 12 fordulóban mérték össze tudásukat és kreativitásukat a csapatok, ugyanis a tárgyi tudást megkövetelő írásbeli fordulókon kívül a versenyzők játékosságát és találékonyságát próbára tevő feladatok is előkerültek, és ingerelték gyakran hangos kacagásra a többieket (pl. amikor Stella az Activity játékban a Lóvá tett lovagok című dráma címét úgy próbálta elmutogatni, hogy kelléket kért, és egy szék lábai közé pattanva imitálta a lovaglást :). A hosszú, négyórás verseny után még nem ismertük az eredményeket, amikor diákjaink már fogadkozni kezdtek, hogy annyira jól érezték magukat, hogy jövőre sem hagyják ki e versenyt! Motiváció lehet ehhez mindkét csapatunk szép eredménye: a Buborékok nagyon szoros versenyben a 3. helyen végzett, az Arcpeare pedig úgy lett 4., hogy sajnos az utolsó fordulót már csak Linda és Dóri csinálta végig, Stella előtt ugyanis négyórás út állt Hézvízre, ahol a Szabó Lőrinc Szavalóversenyen el kellett kezdenie a versenyzést a középdöntőben. Az eredményhirdetésen Stellán kívül egyébként a 3. helyezett csapat egyik tagja, Emma sem vehetett részt, ő ugyanis péntek délutántól gimnáziumunk DunArts színjátszócsoportjával egy hétvégi táborozáson a csapat következő előadására készült. És micsoda véletlen: a próbált darab a Szentivánéji álom adaptációja!

Miközben lányaink Shakespeare-ről szerzett tudásukat tették éppen próbára, Vojtek Lili (II.A) Székesfehérvár felé tartott. Lili tagja volt a Buborékok csapatnak, a házi feladatok elkészítésében oroszlánrészt vállalt, mikor azonban kiderült, hogy a Tudományos Diákkörök (ismertebb nevén TUDOK) 17. Kárpát-medencei konferenciája, amelyre Lili a Dunaszerdahelyen tartott szlovákiai regionális konferencia helyezettjeként jutott ki, egyidőben lesz a színháztörténeti vetélkedő döntőjével, sajnos választania kellett a két verseny között… Dolgozatát, mely dédapja első világháborús naplóját dolgozta fel, egy prezentáció kíséretében megtartott tízperces előadáson ismertette a Néprajz, zene- és hangszertörténet, származástan, életpálya-kutatás szekcióban, és mivel mind a dolgozat, mind az előadás és a – Prezi programban készült – prezentáció kiválóan sikerült, a zsűri Lilit a 2. helyezéssel jutalmazta. Iskolánkból Lili az első diák, aki ezen a komoly nemzetközi tudományos konferencián ilyen kiemelkedő helyezést ért el – tegyük hozzá, először indulva! A zsűri dicsérő szavai között elhangzott az is, hogy Lili „üde színfoltja“ volt a versenynek, és aki ezt a tehetséges, ambiciózus, lelkes diáklányt ismeri, pontosan tudja, vajon mit értett ezalatt az ítélőbizottság tagja!

Stella a színháztörténeti vetélkedő végéről és eredményhirdetéséről ugyan lemaradt, de időben megérkezett Hévízre, hogy részt vegyen a szavalóverseny középdöntőjén, ahonnan bekerült az elődöntőbe, majd onnan a legjobbak közé a döntőbe. Sajnos kis szervezési hiba miatt nem jutott el hozzá az az információ, hogy a döntőben egy harmadik művel kell szerepelniük a versenyzőknek, ezért lecsúszott a dobogóról, de a rengeteg dicséret és biztatás, amit a zsűri tagjaitól kapott, bőven kárpótolta őt az elmaradt helyezésért.

Gyönyörű tavaszi hétvégét tettek még szebbé a pozsonyi Duna utcai gimnázium számára diákjaink! Lányok, gratulálunk a csodás eredményekhez, büszkék vagyunk Rátok, pihenjetek, de ne sokáig, mert számolunk Veletek a további megmérettetéseken is!

Kulcsár Mónika

A rovat cikkei

Back to top button