2014-2015

Egy egészen különleges Frankenstein

Nemrég kaptam egy lehetőséget, hogy megnézhessek egy angol nyelvű színházi előadást. Be kell vallanom, eleinte egy picit szkeptikus voltam, amikor elmondták, hogy Frankenstein történetét fogjuk megtekinteni. Hisz ez egy olyan elrágott csont, amit már sok-sok más műfajban újracsináltak. Így hát felkészültem egy kétórás unalomra, de amint elkezdődött a műsor, egy kellemes meglepetésben volt részem.
Mielőtt még félreértik, a sztori még mindig ugyanaz volt: doktor Frankenstein története, ahogy életre kelti szörnyű teremtményét, ahogy elszabadul, és … bár gondolom, szinte mindenki tudja, hogyan folytatódik. Aki viszont nem, annak melegen ajánlom ezt a feldolgozását a darabnak, mivel én biztos nem tudom visszaadni a történetet ugyanazzal a hatással, amivel a színészek adták elő a színjátékot.
A szörny mély, elgondolkodtató elmélkedéseit, amelyek az eddigi produkciókat egy kissé nyomasztó hangulatúvá tették, most ellensúlyozták a fiatal és életerős Frankenstein ravasz, néha már egy picit pajzán beszólásai. Lehet, ez egy picit furcsa kontrasztot alkotott, de az én korosztályombeli diákoknak szerintem sokkal könnyebb volt megérteni is élvezni a darabot, valamint azonosulni a karakterekkel anélkül, hogy a történet alapjait még csak egy picivel is meg kéne változtatni.
Összesítve, számomra egy felfrissítő élmény volt, ezen kívül jó volt látni új gondolatokat is, méghozzá ilyen csodálatosan előadásban.

A rovat cikkei

Back to top button