2014-2015

Öt nap „Irish education“, avagy five days „Duna utca“

2015. június 1-5.-ig egy írországi tanárnő, Priscilla McKenna, volt vendége iskolánknak. Priscilla McKenna, a dublini Adamstown Community College tanárnője, szakmai látogatás („job shadowing”) céljából érkezett hozzánk.

Az ún. „job shadowing” azt jelenti, hogy az oktatásban dolgozó szakemberek az Erasmus+ program keretében külföldi szakmai és tanulmányi csereprogramban vehetnek részt. A külföldi tanulmányutak és tapasztalatok hozzájárulnak a nyelvtudás és a kulturális ismeretek fejlesztéséhez, illetve az új oktatási módszerek és megközelítések megismeréséhez. A hospitálás, illetve megfigyelés alatt a tanárok lehetőséget kapnak arra, hogy óralátogatások alkalmával többet tudjanak meg az adott ország oktatási rendszeréről, az iskola felépítéséről és meghatározott szempontok alapján megfigyeljék a kiválasztott tantárgy tanítása során végzett módszereket, jó gyakorlatokat. A hospitálás során a tanárok új módszerekkel gazdagodhatnak és lehetőségük van arra, hogy a számukra jónak minősülőt beillesszék mindennapi oktatásukba.

Priscilla McKenna angol órákon folytatott megfigyelést, illetve végzett oktatói munkát. A tanárnő rendkívül meg volt elégedve tanulóink nyelvtudásával, viselkedésével és a munkához való hozzáállásával. Megjegyezte, hogy tanulóink példásan viselkedtek az órákon, aktívan bekapcsolódtak az összes tevékenységbe és bemutatták dicséretreméltó angol nyelvtudásukat.

Priscilla általános értékelése alapján van némi hasonlóság az angol nyelvoktatás területén a két országban, de mivel iskolánkban az angol idegen nyelvként van oktatva, specifikus és egyedi módszerek alkalmazása elkerülhetetlen.

Az írországi tanárnő látogatása rendkívül hasznosnak bizonyult. Az oktatási módszerekről, tanítási technikákról, kulturális tapasztalatokról, nyelvi ismeretekről folytatott eszmecsere folyamán hasznos és értékes információkat tudtunk meg egymásról, egymás iskolájáról és országáról egyaránt. Megegyeztünk, hogy a jövő évben iskolánkból is küldünk tanárt szakmai látogatásra Írországba.

Young Judit,
angoltanárnő

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button