2014-2015

Szlovák nyelvi versenyen jártunk

Az idén 35. alkalommal került megrendezésre a magyar diákok köreiben jól ismert szlovák nyelvi verseny, a Poznaj slovenskú reč. A diákok négy kategóriában indulnak:
I. kategória az alapiskola alsó tagozata – a 3. és 4. évfolyam tanulói
II. kategória az alapiskola felső tagozata – a 8. és 9. évfolyam tanulói
III. kategória a gimnáziumok és a négyéves szakközépiskolák – a 2. és 3. évfolyam diákjai
IV. kategória a hároméves szakközépiskolák – 1. , 2. és 3. évfolyam diákjai
A tanulók az iskolai, járási és kerületi fordulók után juthatnak el az országos fordulóig. A szakmai zsűri előtt a szlovák nyelv alapos ismeretéről kell bizonyságot tenni: a meghallgatott szöveg visszaadása/reprodukálása, egy kisorsolt témáról szöveget alkotni és előadni, megadott szavak felhasználásával szöveget alkotni és előadni. Az alsó tagozatos tanulóknak rövid versrészletek előadása és rövid szöveg felolvasása is kötelező. A hangsúly az értékelésnél a nyelvhelységen van: hibátlan kiejtés, a szavak ragozása, gazdag szókincs, folyékony beszéd, a szövegalkotásnál a kreativitás és az általános műveltség is sokat számít.
Iskolánk négy diákja – Matrka Tamara (AI, 4. osztály), Melo Zita (AI. 8. osztály), Gergely Eszter (gimnázium, II. B osztály) és Petrůšek Ádám (gimnázium, III. A osztály) – eljutott az országos fordulóba. Gergely Eszter betegség miatt a versenyen nem tudott indulni.
Az országos fordulót a tavalyihoz hasonlóan Újvárban szervezték az Építészeti Szakközépiskolában. Diákjaink kiválóan teljesítettek. Ketten bejutottak a díjazottak közé – Melo Zita második helyen végzett a II. kategóriában és Petrůšek Ádám a harmadik helyezést ért el a III. kategóriában.
Jutalomként a versenyzők a kísérő tanáraikkal együtt részt vehettek egy látogatáson az ógyallai csillagvizsgálóban. Itt készültek a mellékelt fotók is róluk.
Diákjainknak köszönjük, hogy képviselték iskolánkat ezen a versenyen és gratulálunk az eredményekhez. Köszönjük felkészítő tanáraiknak munkájukat: Krascsenics Darnai Tímeának, Wittenberger Zsuzsának és Zaťko Klárának. Köszönjük Matrka Tamara szüleinek, hogy elkísérték lányukat a versenyre.

A rovat cikkei

Ezt olvasta már?
Bezárás
Back to top button