2021-2022

„Change your plans, save the plants!”,

avagy „Változtass a terveiden, védd meg a növényeket!”

Az április 8-i angolóránk a 9. osztállyal rendhagyó volt. Hogy miért is? A környezetvédelmi napok, valamint a jelenleg zajló Erasmus+ projekt tematikájára hangolódva mi is létrehoztuk saját kis environmentális projektünket, mely a diákok javaslatára a „Clean and don’t leave anything behind!” („Takaríts, és ne hagyj magad után semmit!”) címet kapta. Küldetésünknek egy jelmondatot is választottunk: „Change your plans, save the plants!”, vagyis „Változtass a terveiden, védd meg a növényeket!”. Hogyan is zajlott eme rendhagyó óra, s milyen élményekkel gazdagodtunk? Hogy ezen kérdésekre választ kapjanak, olvassák el diákunk, Biháryová Bianka élménybeszámolóját, valamint tekintsék meg videónkat, melyet Szédelyi Dominik készített. Egyet azonban elárulhatok: a pénteki angolóránk sikeresnek bizonyult.

„Nemrég az angolórákon elkezdtünk különféle kampányokról és projektekről tanulni, ezért úgy döntöttük, hogy mi is kitalálunk egy sajátot. Először különböző ötletekről szavaztunk, utána pedig kiválasztottuk a legproduktívabbat, melyet így fogalmaztunk meg: szemétszedés a közeli parkban, a Medikus kertben. Pénteken tehát el is indultunk az óra elején, majd miután megérkeztünk, sok időt töltöttünk azzal, hogy a parkot a különböző, nem odavaló tárgyaktól megtisztítsuk. Néhány szemétfajtára, pl. cigarettára, gyümölcshéjra és jégkrémpálcikára számítottunk, de találtunk pár meglepő dolgot is, mint például fémdrótot, kulcstartót, üres sajtosdobozt és természetesen szájmaszkot. Sokkal több szemét volt, mint amennyi első ránézésre látszott, főleg a padoknál vagy a székeknél – minden bizonnyal azért, mert ott szeretnek az emberek a legtöbb időt tölteni. A projektünket azzal zártuk, hogy papírcetliket ragasztottunk néhány szemétkukára, amelyek segítségével arra próbáltuk felhívni a figyelmet, hogyan károsítja a hanyagul eldobott szemét a környezetünket.

Észreveszik-e vajon mások is a tevékenységünket? Erre a kérdésre a válasz még várat magára. Összeségében viszont mindig jó dolog a természetre gondolni, és reméljük, e projektünk által másokat is inspirálhatunk!” (Biháryová Bianka, 9. osztály)

Szatmáry Ester angoltanár

 

A rovat cikkei

Back to top button