2021-2022

Beszámoló egy rendhagyó szavalóversenyről

Jelen pillanatban talán már bátran kijelenthető, de legalábbis e sorok írója remélni merészeli, hogy a 2022-es esztendő már nem a pandémia éve lesz. Az év első heteiben azonban ez még korántsem volt biztosra vehető, így a Tompa Mihály országos szavalóverseny is ugyanarra sorsra jutott, mint tavaly: elmaradt. A szlovákiai magyarság kulturális életének mozgatója, egyben az említett verseny egyik fő szervezője, a Csemadok a járvány enyhültével viszont egy különleges versfesztivált hirdetett meg, szerényebb kapacitással, gondolom, nagyrészt az idő szűkössége miatt, amely a szervezésre jutott. S hogy a verseny „rendhagyóságát” még hangsúlyozza, új, ideiglenes elnevezést is adott neki: Petőfi-Tompa Seregszemle.

E verseny regionális fordulójára indultunk Galántára május 3-án pontban hét órakor (a résztvevők döntő többségének véleménye szerint kora hajnalban) a pozsonyi főállomásról. Az odaút bizakodó hangulatban telt, s csak a helyszínen kapott el egy-két nebulót a lámpaláz, de a kellemes hangulatban és a körülményekhez képest jó szervezéssel, kategóriánként más-más helyszínen lebonyolított verseny közben az is elmúlt.

És lám, meglett a szorgos munka, a sok izgalom gyümölcse, csodálatos eredményekkel érkeztünk haza, s bár a versenyzők közül nem juthatott mindenki tovább, úgy gondolom, diákjaink értékes tapasztalatot szereztek a következő versenyekre, és újra élvezhették a szavalás örömét a hosszú kihagyás után.  

Gratulálunk, és köszönet az összes versenyzőnek és felkészítőiknek!

Továbbjutók az országos fordulóra, amely 2022. május 28-án lesz Érsekújvárott:

  1. kategória vers: Rácz Fanni – aranysáv – 1. hely
  2. kategória vers: Rácz Dorka – aranysáv – 3. hely

III. kategória próza: Biháryová Bianka – aranysáv – 3.hely

                    vers: Čerňanská Tímea – aranysáv – 3.hely

Ezüstsávosok:

  1. kategória próza: Nagy Ádám 
  2. kategória próza: Kocsis Rebeka

                     vers: Korpás Johanna

Pék Judit

 

A rovat cikkei

Back to top button