2014-2015

Az environmentális napokról jelentjük

Idén 12. alkalommal került sor a Duna Utcai Environmentális Napok megszervezésére április 27-29. között. A háromnapos program a természetfotó-pályázat eredményeinek kihirdetésével és a fotókiállítás megnyitásával indult. A pályázat nyertesei: Haraszti Stella III. B osztályos tanuló, Frühwald Karin, az I. B osztály diákja, valamint Leisztner Viktória I. B osztályos tanuló, akik pénzbeli jutalomban részesültek.
A program magját tudományos előadások képezték olyan neves előadókkal, mint Dr. Bödör Csaba, PhD. , a budapesti Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet kutatója, aki egyben iskolánk volt diákja, Dr. Hatvani István Gábor és Dr. Kovács József, a budapesti Eötvös Lóránd Egyetem munkatársai, Borbás Edit, a budapesti Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának tanársegédje, Mgr. Matušik Ildikó, PhD. , a nyitrai Szlovák Tudományos Akadémia genetikai intézetének dolgozója, és Mgr. Császár Eszter, PhD. , szintén iskolánk volt diákja, a pozsonyi Szlovák Tudományos Akadémia farmakológiai intézetének dolgozója. Az előadók színvonalas és tartalmas előadásaikkal sok új, értékes információval gazdagították a hallgatókat. A vendégelőadók prezentációi közben iskolánk diákjai mutatták be munkáikat különböző témákban az egészség- és természetvédelem területén.
Az első két nap folyamán egészséges táplálkozást bemutató ételek kóstolója volt a tanáriban, amelynek elkészítéséhez mind a tanárok, mind a diákok hozzájárultak.
Az előadásokat követően újrahasznosítható hulladékból készült ruhák divatbemutatóját tekinthettük meg a tornateremben. Az első helyen Lebocz Dóra és csapatának modellje végzett, amelyet Podhradská Franciska viselt, a második helyet Szabó Veronika, Balga Tamara és csapata nyerte, a harmadik helyet pedig Marko Daniella, Vaňo Erika és csapatuk modellje kapta.
A program záró része az environmentális napok résztvevői számára szervezett tanulmányút volt, amelynek során a Nagyszombat történelmi városközpontját és a Driny-cseppkőbarlangot látogatták meg. Az utazás időtartama alatt a diákok információkat kaptak az úticélok, az útvonal alatt megfigyelhető táj geográfiai, biológiai jellegzetességeiről, környezetvédelmi jelentőségéről, ill. történelmi fejlődéséről.

Králik Henrietta kémiatanár

A rovat cikkei

Back to top button