2019-2020

Aranysávos „kincskeresőink”

Az idén november 13-án és 14-én Galántán került sor a helytörténet iránt érdeklődő diákok és tanáraik körében méltán népszerű diákkonferenciára, a Kincskeresőkre, amelyet immár 15. alkalommal rendezett meg az SZMPSZ és a Mentor TT. A konferencián az iskolák két prezentációval vehetnek részt, az előadásoknak viszont lehet több szerzője is, így – a korábbi évek itt elért sikereit megszakítani nem akarván – az idén három diákkal indultunk el erre a rangos megmérettetésre.

Demcsák Edit tanárnő mentoráltja, Merva Márk (II. A) előadásában dédnagyapja fogságának naplóját ismertette, amely családi relikvia, és Márk nagyszülei házának padlásán találta meg egy szivardobozban. A napló nyomon követi a dédpapa II. világháború alatt átélt szenvedéseit.  Kováts Valéria tanárnő diákjai, György Emese Virág és Kulacs Evelin (III. B) kutatómunkájának témája a Csilizköz kihalófélben lévő hagyományai, a környékre jellemző ételek voltak, miközben feltérképezték a vidék ma már nem létező településeit is. Prezentációjuk címe – „Kincs, ami nincs” – nagyon találó volt. Gyűjtőmunkájukban segítségükre voltak adatközlőként  nagyszüleik és a falu lakosai is.  

Diákjaink mindkét előadását a zsűri aranysávos minősítésben részesítette, ehhez szeretettel gratulálunk. A szervezőknek, elsősorban Szanyi Máriának, aki a rendezvény megálmodója, elindítója és a mai napig motorja, pedig köszönjük, hogy a saját előadásaink készítése kapcsán szerzett tudásanyagon kívül az idén is nagyon sok érdekes ismerettel gazdagodhattunk a többi előadást hallgatva.

Kováts Valéria, tanár

A rovat cikkei

Back to top button