2021-2022

A történelem szeminaristák a zsidó kultúrával ismerkedtek

Gimnáziumunk tanulói évek óta részt vesznek a nemzetközi Krókusz Projektben, melynek célja felhívni a diákok figyelmét az előítéletek veszélyességére. Az előítéletek ellen legjobban a megismeréssel lehet harcolni. Ez a gondolat vezérli a helyi Zsidó Közösségi Múzeumot is, amely ismeretterjesztő és prevenciós célzattal iskolák számára négyrészes bemutatót szervez a zsidó kultúráról. Ebbe a programba kapcsolódott be idén hét harmadikos gimnazista diákunk. 

Az első előadáson ThDr. Lucia Hidvéghyová, PhD., a Nagyszombati Egyetem teológiai karának oktatója képes prezentáció segítségével  megismertette a diákokkal a zsidó kultúra főbb elemeit, a szokásokat, az ünnepeket, a zsidóság történelmét. 

A második alkalommal mi indultunk a „terepre”, Pozsony egyetlen működő zsinagógáját tekintettük meg. Vezetőnk, Maroš Borský, a zsinagóga galériájában létrehozott Zsidó Közösségi Múzeum igazgatója kreatív feladatokkal mozgatta meg a diákokat. Ki kellett választaniuk egy olyan tárgyat, amely valamilyen oknál fogva felkeltette a figyelmüket. Erről a tárgyról olyan információkat kellett keresniük, amit majd beépíthettek a projektzáró prezentációba.  

Harmadik alkalommal leereszkedtünk a föld alá: Jozef Štasko helyi idegenvezető kalauzolásában a Chatam Sofer Mauzóleumot látogattuk meg. Ide csak különleges engedéllyel lehet bejutni, ezért a diákok nagy érdeklődéssel hallgatták az egykori Duna-parti ortodox izraelita temető föld alá költözésének és zarándokhellyé alakulásának történetét. Ottjártunkkor egy hagyományos öltözékben imádkozó ortodox zarándok imáját is megfigyelhettük, ami meglehetősen nem mindennapi látvány napjaink Pozsonyában. 

A projekt zárását már az online térben voltunk kénytelenek megtartani, amelyen a szeminaristák a múzeumban kiválasztott tárgyakat mutatták be Lucia Hidvéghyová projektvezetőnek és egymásnak.  Az ezt követő kiértékelés során felidéztük, mennyi mindennel gazdagította a csoportot ez a pár alkalom. Eltöprengtünk azon is, mekkora mélységgel bír ez az ókortól létező kultúra, amely egykor sokkal hangsúlyosabban gazdagította Pozsony és a közép-európai térség arculatát.  

Borka László

A rovat cikkei

Back to top button