2019-2020

A pozsonyi gimnazisták a szeredi holokauszt emléknapon

A pozsonyi alapiskola és gimnázium az idén immár negyedik alkalommal kapcsolódik be az írországi HETI által elindított, Magyarországon a Szembenézés Alapítványnak köszönhetően működő Krókusz Projektbe, amely a holokauszt gyermekáldozataira emlékezteti a résztvevő diákokat. A tavalyi és az idei gimnazista krókuszcsoportunk már túl is van az első tematikus rendezvényen, amelyről az alábbiakban olvashatnak.

A Szeredi Holokausztmúzeum a Zsidókódex kiadásának 78. évfordulójára emlékezve Generációk találkozása címen emléknapot szervezett. A megtisztelő eseményre csak egy szlovákiai magyar iskola – a pozsonyi Duna utcai gimnázium – kapott hivatalos meghívást.

Szlovákiában szeptember 9-én a holokauszt és a rasszista erőszak áldozataira emlékeznek, ugyanis az önálló szlovák állam kormánya 1941-ben ezen a napon adta ki a Zsidókódexet, amely évekre megpecsételte a szlovákiai zsidó lakosság sorsát.

A Szeredi Holokausztmúzeum az áldozatok előtti tisztelgés jegyében megemlékezést szervezett a volt szeredi munkatábor falai közt. A rendezvényen csupán néhány intézmény képviseltethette magát, s e kiválasztottak közé tartozott – egyetlen magyar iskolaként – gimnáziumunk is.

Szeptember 9-én, reggel, a negyvenfős diáksereg két tanár kíséretében indult el Szeredre. A megérkezés és az útbaigazítása után a tanulóknak alkalmuk volt alaposan megtekinteni a szeredi munkatábor felújított barakkjait, illetve azt hírhedt marhavagont is, amelyen a zsidó lakosság nagy része Szeredről Auschwitzba került.

Az egyébként is rangos eseményt a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová jelenléte tette még színvonalasabbá, aki – a harmadikos Nagy Antónia szavaival élve – „megható beszédében felhívta mindannyiunk figyelmét arra, hogy a holokausztot nem csupán a kisebbségek tragédiájának, hanem egy egész emberiség veszteségének kell tekintenünk”. A diákok számára felettébb különleges élményt jelentett a két résztvevő rabbi által énekelt zsidó ima, a kaddis, amelyet az elhunyt áldozatokért ajánlottak fel.

A megemlékezésre több mint húsz holokauszttúlélő volt hivatalos, akikkel a meghívott iskolák diákjai, húszas csoportokat alkotva, személyesen is találkozhattak. A Duna utcai gimnázium második, harmadik és negyedik évfolyamának negyven diákja két csoportba rendeződve beszélgethetett a túlélőkkel. Igazi megtiszteltetés volt a pozsonyi születésű, magyarul máig kiválóan beszélő Naftali Fürsttel való találkozás, aki számára a szeredi munkatábor csupán a kezdet volt, ugyanis Auschwitzonból az 1945 januárjában indított halálmenet tagjaként a buchenwaldi koncentrációs táborba került. Itt – a felszabadításig – együtt raboskodott a béke Nobel-díjjal kitüntetett íróval, Elie Wiesellel. Fürst úr a háború után emigrált, jelenleg Izraelben él, s kifejezetten a megemlékezés miatt érkezett Szlovákiába.

Az igazán tartalmas délelőtt után a diákok úgy fogalmaztak, hogy „a Holokausztmúzeum emlektárgyai, az előadás során az áldozatokért gyújtott hét gyertya, amely a tragédiát és a reményteljes jövőt egyben volt hivatott szimbolizálni, az idős túlélők könnyei mind-mind nagy hatással voltak ránk, s ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy részt vehettünk ezen a kivételes eseményen”.

Dančo Jakab Veronika, tanár

A rovat cikkei

Back to top button