2020-2021Felvételi

A pozsonyi gimi online nyílt napja

Online óra, online pedagógiai tanácsülés, online osztályozó konferencia, online vers- és prózamondó, kiejtési, szlovák nyelvi, helyesírási verseny… Egy évvel ezelőtt ki gondolta volna, hogy ezeket a fontos és kihagyhatatlan iskolai rendezvényeket kénytelenek leszünk a virtuális térbe „költöztetni”? De egy felkészült, rugalmas tanári csapattal semmi sem lehetetlen, tehát amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a jövendő elsőseinket megszólító, iskolánkba invitáló hagyományos nyílt napot sem tarthatjuk meg jelenléti formában, rögtön megszületett a döntés: a Duna utcai gimi online nyílt napot hirdet!

            Nem nagyon tudtuk, mire vállalkozunk, képesek leszünk-e technikailag megoldani a tervezett programot, hatásos lesz-e az iskola bemutatása úgy, hogy a képernyőnek beszélünk, és így próbáljuk meggyőzni az online oktatásba, valamint a home office-ba belefáradt diákokat és szülőket, hogy iskolánk mellett döntsenek. Mindenesetre lázas készülődés indult, születtek a prezentációk, próbálgattuk a csetszobákat, egyeztettünk, ötletelt a Diákönkormányzat is… Az előzetes regisztráció a korábbi évek nagyon népszerű nyílt napjaihoz viszonyítva is élénk érdeklődést ígért, így március 12-én, 9 órakor izgatottan vártuk az online érkezőket a Google Meet csetszobában. Igazgatónőnk, Morvay Katalin rövid bevezetője után Kulcsár Mónika, a gimnázium igazgatóhelyettese ismertette az iskola színvonalát bizonyító, az országos mérésekre alapozó, más iskolákkal összehasonlítható adatokból és a továbbtanulási statisztikákból kiinduló eredményeket. Külön felhívta a figyelmet azokra az iskolai programokra, projektekre, aktivitásokra, amelyek alapján az idei tanévben a pozsonyi magyar iskola Akkreditált kiváló Tehetségpont minősítést kapott a Magyarországi Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségétől. Az igazgatóhelyettes beszámolóját az egyes tantárgycsoportok prezentációs bemutatói követték, ezek során az érdeklődő diákok és szülők az iskolákban folyó munkán kívül tanáraink nagy részét is látták és hallották, megismerhették. A közel két órán keresztül zajló iskolabemutatás után egyet szusszantunk, és két külön, Nappalinak nevezett csetszobába „költöztek át” a kilencedikesek, illetve szüleik: a tanulók a Diákönkormányzat tagjaival beszélgettek, a szülők pedig az igazgatóságnak tehették fel kérdéseiket.

A szülői Nappaliban rögtön kaptunk egy pozitív visszajelzést a program előző részével kapcsolatban: az egyik apuka megjegyezte, ha most lenne iskolaválasztó korban, csakis hozzánk jelentkezne, őt maximálisan meggyőztük! Majd több mint egy órán keresztül záporoztak a kérdések, és mi, az igazgatóság tagjai megállapítottuk, hogy legalább olyan kellemes beszélgetés alakult ki, mint amilyen a hagyományos nyílt napok alkalmával szokott iskolánk tanári szobájában. A DÖK-ös Nappali hangulatát Kocsis Rebeka, I.B osztályos DÖK-tag a következőképpen ragadta meg: „Érzéseim szerint sikerült betekintést nyújtanunk iskolánk diákéletébe jövendőbeli diáktársainknak. Őszinte leszek, a nyílt nap előtt voltak aggodalmaink az érdeklődők számával kapcsolatban, de szerintem mindannyiunk nevében kimondhatom, hogy kellemeset csalódtunk. A vírushelyzet kialakultával többet sajnos nem tudtunk nyújtani a kilencedikeseknek, mint egy kiadós beszélgetést, de abba beleadtunk mindent! Azt gondoltuk, hogy kissé nehéz lesz szóra bírni a diákokat, de nagy örömünkre teljesen nyitottak voltak, és bármire rákérdeztek, ami érdekelte őket. Beszélgettünk a beutazásról, a kollégiumi életről, az iskolai programokról, projektekről, órákról, tanárokról, barátságokról, szokásokról, élményekről, és még az iskolai étel is szóba jött. J  Végül annyira jól elbeszélgettünk, hogy több mint 1 órát töltöttünk a csetszobában. Az elköszönésnél sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami nagyon jólesett mindannyiunknak. Nagyon reméljük, hogy az őszinteségünkkel, igyekezetünkkel és nyitottságunkkal maradandó nyílt napot tudtunk nyújtani jövendőbeli diáktársainknak. Várjuk őket szeptemberben, mert ahogy mi, Duna utcások mondjuk, csak együtt teljes az életünk!

Drága Rebeka, igazad van! Csak együtt teljes az életünk! Kedves Kilencedikesek, csatlakozzatok hozzánk, a Duna utca nagy családjához, és éljétek át ezt a „duccás” diáktársaitok által jól ismert érzést! Várunk Titeket szeretettel!

Kulcsár Mónika, igazgatóhelyettes

 

A rovat cikkei

Back to top button