2021-2022

A leghasznosabb, ha megelőzzük a bántalmazást!

Májusban iskolánk prevenciós koordinátora, Mészáros Krisztina a gimnázium első három évfolyama minden osztályában négy tanítási óra keretén belül tartott foglalkozást a bántalmazás témájában. Diákjaink interaktív módon tanultak a bántalmazás típusairól, arról, milyen következményei lehetnek az áldozat és a bántalmazó szemszögéből is a súlyos zaklatásnak, bántalmazásnak. A foglalkozás során a diákok teret és lehetőséget kaptak kifejteni a véleményüket, csapatokban dolgoztak, együttműködtek.

Mi volt a foglalkozás kitűzött célja? A cél az, hogy minden résztvevő magával vigye azt a tapasztalati tudást, hogy a bántalmazást, bár életünk számos területén megnyilvánulhat, sosem szabad szó nélkül tűrni vagy elviselni, és hogy együtt, egymást támogatva sokkal erősebbek vagyunk. Ugyanis a rendszeres zaklatás és bántalmazás magától nem oldódik meg, nem tűnik el, esetleg más utat talál és máshol fog teret kapni, így gyakran megesik, hogy ugyanaz a bántalmazó más áldozatot keres és talál a saját ereje fitogtatására.

A négy tanítási óra épp elég volt arra, hogy megismerjük a diákok személyes tapasztalatait, a bántalmazásról alkotott véleményüket, és közös ötletelés után akár megoldást, helyes utat is keressünk egy tipikus iskolai bántalmazás megelőzésére. A foglalkozás mindig az adott diákok érdeklődéséhez volt igazítva, bár a videók és a prezentáció vetítése biztosította a foglalkozás keretét, menetét.

Sok esetben jött visszajelzésként a diákoktól, hogy nem is gondolták, hogy ez is bántalmazás, vagy hogy milyen fontos ezekről beszélni, mert hasznosnak találták a lehetőséget.

Mészáros Krisztina

A rovat cikkei

Back to top button