2021-2022

„A játék a kutatás legjobb módja.“ (Albert Einstein)

Június 20-án rendeztük meg az alapiskolánk 6-9. évfolyamának tanulói számára az Agymenők – természettudományi projektnap nevű eseményt, amely során rendhagyó módon bővíthettük ismereteinket a természettudományok és az informatika terén.

És hogy mivel töltöttük a napot? A kémiateremben nagyon látványos, tüzes kísérleteket láthattunk Básti Dániel, III.B osztályos gimnazistától. Ha volt bátorságunk és elszántuk magunkat, a kezünket is meggyújtathattuk. Néhány diáktársunk is alaposan készült erre a napra, és érdekes kísérleteket mutatott be. Láthattunk burgonyaakkumulátort, táncoló golyókat, láthatatlan tintát és szénkígyót. Az informatikateremben játékot programozhattunk Bertók Kálmán és Gergely Máté harmadikos gimnazista diákok segítségével. A robotikakör tagjai bemutatták a lego robotokat, amelyekkel nemrég országos versenyen vettek részt. A csillagászattal Rákász Orsolya gimnazista diáklány segítségével ismerkedtünk, és még a képzeletbeli jövőbe is ellátogattunk. A nap végén mindenki ellenőrizhette egy Kahoot kvíz kitöltésével, hogy mit tanult meg. Ebben a 6-7. évfolyamból Pollák Viktória Enikő, Varga Tymon, Rácz Dorka, Holénia Johanna, a 8-9. évfolyamból pedig Grigely Bruno, Klenovčan Barbara, Solymos Natália Sára és Ruggiero Cheyenne Alexandra bizonyultak a legjobbnak. 

Azok a tanulók, akik kivették részüket a munkából, a következő napon, június 21-én jutalomkiránduláson vettek részt: Brünnbe, a Vida! Science Centre – Vida! Tudományos Élményközpontba látogattunk el. A hatalmas centrum egy 6200 négyzetméteres épületkomplexum, mely fura tárgyakkal, berendezésekkel, kipróbálható gépekkel várt ránk. Azonnal ingerek és érdekes információk sokaságának csábítását tapasztaltuk meg. Tanulóink kis csoportokban fedezték fel a tudomány nyújtotta lehetőségeket, érdekesebbnél érdekesebb kihívásokat. Nem kellett senkit noszogatni, mindenki megtalálta a számára érdekes, kipróbálható eszközt, berendezést. Volt ott például szökőkút, malom, hullámgép, csőposta, földrengés-szimulátor, körhinta, akusztikai fül… Az összeset esélyünk sem volt megnézni és kipróbálni az ott töltött, számunkra rövidnek tűnt idő alatt.

Kora délután Egri, Kluka és Bertók tanárnők kíséretében buszra szálltunk, s lassan gurultunk is hazafelé. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy ez a nap nagyon érdekes volt, és már most várjuk a következő Agymenők projektet, hogy megismételhessük ezt a tartalmas kirándulást.

Biháryová Bianka, 9.A és Bertók Euridike mb-vezető

A rovat cikkei

Back to top button