2022-2023

Újabb Duna utcás gimisekkel bővült a Legere-család

„Gondold meg, hogy csak az ember olvas” – Márai Sándor Füves könyvéből származó idézet a mottója a kezdetektől fogva a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen immár 11. alkalommal megrendezett Legere Irodalmi Versenynek. 

A középiskolások körében nagy népszerűségnek örvend ez az igényes megmérettetés, hiszen a modern irodalomtanítás céljait és módszereit fedezi fel a felhívásában a felkészítő tanár és a versenyt bevállaló diák, amikor ezt olvassa: a versenyfeladatok “a különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikációs készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását szolgálják”. És nem utolsósorban az érettségire való felkészítést is segíti az a foglalkozási folyamat, amely a vetélkedő három fordulójára való, szeptembertől decemberig tartó felkészülési időszakban zajlik. Az MTAG-os csapatok eddig egy évben sem hiányoztak a versenyzők közül, és nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetünk, többször álltunk már a dobogó minden fokán.

Amikor az idei felhívás megérkezett, elsőseink még meg sem melegedtek új iskolájukban, mégis akadtak hárman, akik rábeszélés nélkül bevállalták a részvételt. Bukor Lilianna, Dávid Dóra és Deszkás Dóra tudták, hogy vetélytársaik zöme nagy valószínűséggel idősebb, tapasztaltabb lesz náluk, de úgy gondolták, hogy nem az eredményért, hanem a megszerezhető tudásért is érdemes versenyezni. Nagy fejtörést okozott a csapatnév megválasztása, végül a lányok horoszkópjai alapján született meg a SCAVI. 

Igazi, lányoknak való témát találtak ki az idén a szervezők: “Irodalomtanításunkban sajnálatos módon aránytalanul kevés tér jut a női írók alkotásainak megismertetésére; ezt a hiányt igyekszik a maga keretei között pótolni az idei Legere Irodalmi Verseny” – állt a felhívásban. Így indultunk neki Szabó Magda Az őz című regényének elolvasásával és feldolgozásával az első fordulónak, amelynek feladatlapjában lányaink először szembesültek a szervezők kreatív ötleteivel, furfangos feladványaival. A motivációnkat növelte, hogy az 5. helyen futottunk neki a következő fordulónak, amelyben a szerzők között Szabó Magda ismét felbukkant, de megjelent mellette Kaffka Margit, Lesznai Anna, Nemes Nagy Ágnes, Hajnal Anna, Harmos Ilona. Most már nagyjából tudtuk, mire készüljünk, magabiztosabban versenyeztünk, egyet javítottunk a helyezésünkön is. És ha a kedves olvasó az eddig említett alkotók közül mindenkit ismert, akkor valószínűleg az utolsó fordulóból tudunk olyan írókat felsorolni, akiknek talán a nevével sem találkoztak eddig! Ki hallott már Szenes Piroskáról, Ásgúthy Erzsébetről és N. Jaczkó Olgáról? Beleeástuk magunkat ezen kívül a fiatal kortárs nőírók műveibe is: Rakovszky Zsuzsa, Gergely Ágnes, Tóth Krisztina, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Gubis Éva alkotásainak megbeszélése igazán izgalmas és tartalmas feladat volt. Eközben pedig még egy minielőadással is készülnünk kellett: a lányok történetet írtak, kisvideót készítettek, dramatizáltak…, jól sikerült produkcióval álltak ki a zsűri elé.

A december 12-i 3. fordulót mi teljesítettük a legjobban, így legszebb reményeinket is felülmúlta, amikor a csapatunk neve a dobogósok ismertetésekor másodikként hangzott el! Nagyon örülünk az eredménynek, de azóta is ahányszor szóba kerül közöttünk a verseny, mindig arra a munkafolyamatra emlékszünk vissza a legnagyobb szeretettel és örömmel, amikor három hónapon keresztül majdnem napi szinten találkoztunk, és az irodalomról beszélgettünk! Tartottunk az elején kicsit mindannyian a sok olvasni- és tanulnivalótól, de beszippantott minket a művek atmoszférája, és egyáltalán nem éreztük terhes pluszmunkának a készülést. És szerintünk ennek az eredménye az ezüstérem, valamint az az elhatározás, hogy nem kérdés, hogy jövőre indulunk-e újra a versenyen! 

És amit még mindenképpen ki kell emelnünk, az a remek szervezés, a versenyzőkre, a felkészítő tanárokra való odafigyelés, a feléjük áradó szeretet: valóban érezhető, hogy a Legere egy család! Örülünk, hogy a Duna utcai gimnázium újabb tagokkal gazdagította ezt a családot, köszönjük, hogy a részei lehetünk!

Kulcsár Mónika, felkészítő tanár

A rovat cikkei

Back to top button