2022-2023

„ … én középszerű ember nem leszek”

Június 7-én alapiskolánk egy, 6., 7. és 8. osztályos tanulókból álló csoportja Pápára utazott, hogy meglátogassa Petőfi egykori iskoláját, a Pápai Református Kollégiumot.

Amikor megérkeztünk a kollégium könyvtárába, két csoportra osztottak bennünket. Mi, hatodikosok először városnézésre indultunk. A séta előtt még megnéztünk egy kisfilmet Petőfi Pápán töltött évéről. A pápaiak büszkék híres költőjükre, úgy tartják, hogy Petőfi valójában ebben a városban „született meg”: itt kezdte ugyanis használni a Petőfi nevet. A séta alatt egy kicsit megáztunk, mivel sajnos esett az eső. Ennek ellenére sok érdekes dolgot megtudtunk. Megnéztük az Ótemplomot, jártunk a régi kollégiumi épületnél, de még Petőfi diákszállását is megmutatta az idegenvezetőnk. Mikor visszaértünk a városnézésből, egy feladatlap segítségével letesztelhettük, hogy ki mennyi információt jegyzett meg a sétából. Megnéztük azt is, hogyan működött a régi nyomdagép, amely segítségével a Nemzeti dalt is nyomtatták. Ezután egy jót ebédeltünk. Ebéd után megtekintettünk egy kisebb kiállítást a kollégium folyosóin. Majd egy érdekes feladat következett: lúdtollal kellett leírnunk a Nemzeti dal első versszakát. Nem volt könnyű! A buszra menet még megálltunk fagyizni is.

Ez a nap hasznos és érdekes is volt egyben. Játszva és érdekes feladatokat megoldva sok mindent megtudtunk Pápáról és Petőfi Sándor itt töltött tanévéről. Igaz, hogy csak egy évig tartózkodott itt, de a címben olvasható célját elérte: nem lett középszerű. A magyar irodalom egyik legnagyobbika lett.

Janočko Emília, 6.A

A rovat cikkei

Back to top button