2018-2019

Színházi-nevelési programok iskolákban a 2018/2019-es tanévben

A színházi nevelési foglalkozás, illetve a résztvevő színházi előadások egyre kiemeltebb helyet kapnak iskolánk év közben zajló programjai között. Ezek a színházi előadások interaktív módon dolgoznak fel erkölcsi és társadalmi kérdéseket különböző korosztályokkal. A foglalkozás színész-drámatanárai, illetve a foglalkozások formája lehetővé teszi, hogy a nézők a történet résztvevőivé válhassanak, véleményt alkothassanak, és ezt megoszthassák társaikkal is.

A Vekker Műhely már visszatérő vendég iskolánkban, idén a Rejtélyes betegség Boldogfalván című előadásukat hozták el az első és második osztályos tanulók részére. A gimnazisták decemberben és márciusban az Ifjú Szivek Táncszínházzal közösen készített Megtart, nemenged előadásukon vettek részt, ahol három frissen érettségizett fiatal történetét alakíthatták és véleményezhették saját meglátásaik alapján, mindehhez nemcsak a színház, hanem a tánc nyelvét is felhasználva.

Az iskolánk mellett működő Ratio Educationis polgári társulás jóvoltában idén két magyarországi vendégelőadást is fogadhatott iskolánk. A győri Rév Színház a Massza című színházi és nevelési foglalkozását hozta el a kilencedikeseink számára, melynek kapcsán – az iskolai zaklatás történetén keresztül – egyszerre vizsgálhatta meg az osztály a zaklató és zaklatott személyek hátterét és indítékait. A foglalkozás különlegessége, hogy iskolánk diákjai a pozsonypüspöki Alapiskola kilencedikeseivel közösen vettek rajta részt. Bízunk benne, hogy az ilyen alkalmak esélyt adnak a két pozsonyi magyar tannyelvű iskola diákjai közötti szorosabb kapcsolatok kialakulására is.

Az elsősök júniusban részt vettek a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Fogságban című foglalkozásán, mely A császár új ruhája meséjén alapul. A diákok rendkívül élvezték az abból fakadó izgalmakat, hogy a cselekménybe aktívan bevonódva, a fogságba ejtett gyerekek szemszögéből, „belülről” nézhették végig és alakíthatták a történetet. Árulás és bajtársiasság, igazmondás és félelemből fakadó hazugságok körvonala mentén vezették a Kerekasztal színész-drámatanárai az első pillanattól lelkesen résztvevő gyerekeket az anderseni mesevilágba.

A rovat cikkei

Back to top button