2019-2020

Színes Szlovákia – tolerancia és másság

Gimnáziumunk III. és IV. osztályos polgári szeminaristái február 26-án ellátogattak a KC Dunaj kulturális központba, ahol részt vettek a Minorma Polgári Társulás által szervezett Színes Szlovákia/Pestré Slovensko című kétnyelvű rendezvényen. Az estébe nyúló eseménynek már az elnevezése is sugallja, hogy az elhangzott előadások, beszélgetések és további programok során a szervezők országunk sokszínű voltára szerették volna ráirányítani a figyelmet, tehát a kisebbségekről, a másság tiszteletéről, a toleranciáról hallottak diákjaink a két valóban gondolatébresztő előadáson. A rendezvény műsorvezetője Lucia Molnár Satinská volt.

Az első interaktív foglalkozást Peter Vanko, a szeredi Holokauszt Múzeum munkatársa tartotta Hogyan látják a fiatalok a holokausztot? címen. Ismertette saját tapasztalata és a fiatalok körében végzett felmérések alapján, hogy mi a véleménye az ifjú generációnak a 20. századi történelem e tragikus, embertelen időszakáról: megdöbbentő volt a szeredi múzeumban és az auschwitzi haláltáborban is járt diákjaink számára az az adat, hogy a fiatal generáció kb. 4%-a pozitív jelenségnek tartja ezt a népirtást. Ezért mélyen egyetértettünk az előadóval abban, hogy nagyon fontos a fiatalok felvilágosítása, művelése e téren. 

      A másik előadó Veres István író, publicista volt, aki honfitársaink megkérdezése alapján összegyűjtötte azt a 10 dolgot, amit csak a szlovákiai magyarok tudnak. A humoros hangulatú előadás görbe tükröt tartott elénk, és bár valószínűleg nem értett mindenki egyet az előadó valamennyi állításával, de azt elmondhatjuk, hogy a hallgatóság tagjai közül biztosan mindenkit elgondolkodtatott ez a rendhagyó jellemzés, legalábbis az előadás után diákjaink között kialakult élénk, néha vitába hajló beszélgetésből erre következtethetünk.

Megint tanultunk valamint toleranciáról, emberi jogokról, történelmünkről, országunkról, önmagunkról!

A rovat cikkei

Back to top button