2022-2023

Szép eredmények a Tompa Mihály- és a Kaszás Attila-szavalóversenyen

„És peng apánk drága nyelve! … Zeng, és mi élünk!”  (Tompa Mihály)

E mottó jegyében zajlott a rangos Tompa Mihály-szavalóverseny országos döntője Rimaszombatban. Gimnazista versenyzőink – Čerňanská Tímea és Porubská Andrea – ekképp foglalták össze a 3 nap eseményeit: „Egy végtelennek tűnő autóbuszút után – melynek fáradalmait némileg feledtette a gyönyörű táj, a zöld számtalan árnyalatában pompázó erdő, dombok, lankák, tisztások – június 15-én megérkeztünk Gömörország fővárosába, Rimaszombatba. Itt az ország legjobb szavalói, irodalomkedvelő diákjai mérettek meg a XXX. Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyen. Másnap, egy verőfényes pénteki délelőttön mérkőztek meg egymással a versenyzők, szavalatukkal átadva lelkük egy részét a közönségnek, alaposan feladva ezzel a leckét a szakavatott és az előadó-művészet szigorú mércéjével mérő zsűrinek. Az eredményekre azonban még egy teljes napot várnunk kellett, így ez idő alatt megtudtunk egy s mást Petőfi Sándor életéről az esti előadás keretében, koszorúztunk Tompa Mihály szobránál, örömzenéltünk és együtt énekeltünk a kultúrház előtti szökőkútnál, és bejártuk többször is a festői óvárost. A fiatalok közt régi ismerősökre bukkantunk, és új barátokra is leltünk. Tapasztalatokkal és szép élményekkel gazdagodtuk.”

Szombaton került sor a rendezvény fénypontjára, a várva várt díjkiosztó gálára. E seregszemlén a következő eredmények születtek:

  1. kategória: 4. osztály: Rácz Fanni – ezüst sáv, Matoušková Liliána – ezüst sáv + különdíj
  2. kategória: 7. osztály: Rácz Dorka – ezüst sáv
  3. kategória: gimnazisták – vers: Porubská Andrea I. A – ezüst sáv

                                                          Čerňanská Tímea I. B – bronz sáv

                                            – próza: Biháryová Bianka I. A – ezüst sáv

                                                          Korpás Johanna II. A – ezüst sáv

Dákjaink mindannyian remekül szerepeltek, szívből gratulálunk nekik, és sok sikert kívánunk a továbbiakban. (Demcsák Edit magyartanár)

Ugyanezen a hétvégén, szombaton zajlott egy másik rangos szavalóverseny, a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál Komáromban. A tragikusan fiatalon elhunyt színművész nevével fémjelzett megmérettetés a Jókai Napok kísérőrendezvénye volt.

A program a Komáromi Jókai Színházban kezdődött, ahol a köszöntő után megkoszorúztuk Kaszás Attila szobrát az épület előtt. A verseny elődöntője három kategóriában (alsó tagozat, felső tagozat és középiskola) zajlott más-más helyszíneken. A jelentkezők két művet adtak elő: kötelező versként egy magyar költőnő alkotását, illetve egy szabadon választott verset. A neves magyarországi színművészeket, Koltai Róbertet, Kautzky Armandot és Kubik Annát, valamint iskolánk egykori növendékét, Holecskó Orsolyát is felvonultató zsűri három minősítő sávba sorolta be a versenyzőket. Az arany sávos versmondók mindhárom kategóriából délután a Tiszti Pavilonban újra előadhatták a zsűri által jobbnak ítélt produkciójukat.

Iskolánkat három tanuló képviselte a fesztiválon.

  1. kategória: 3. osztály: Dolezsa Mátyás – bronz sáv

                          4. osztály: Nagy Ádám – arany sáv

  1. kategória: 6. osztály: Nagy Tamás – ezüst sáv

Szívből gratulálunk, gyerekek!

(Popély Andrea magyartanár)

 

A rovat cikkei

Back to top button