2021-2022

Szenzoros zavar? Leküzdhető!

A szenzoros integráció zavara nem egy klinikai értelemben vett betegség. Az elváltozás az agy enyhe diszfunkcióját jelenti, mely az ingerek észlelésének, szervezési és értelmezési folyamatának problematikusabb feldolgozásában nyilvánul meg. Ennek látható tünete, hogy a gyermeknek a kérdésekre adott válaszreakciója bizonyos helyzetekben nem adekvát vagy nem helyénvaló.

Néhány jellemző tünet, melyek szenzoros zavarra utalhatnak:

– koncentrációs problémák: a diák figyelme hamar csökken, nem képes hosszú távon egy dologra koncentrálni, fókuszálni;

– mozgáskoordinációs problémák, izomtónus-eloszlási problémák: hamar elfáradnak, nem képesek hosszabb feladatok végzésére, valamint laza izomtónus is jellemezheti ezeket a tanulókat;

– megkésett beszédfejlődés, artikulációs zavarok: beszédük jelentősen elmarad a hasonló életkorú társaikhoz viszonyítva;

– viselkedési zavarok: agresszív vagy önbizalom -hiányos gyermekek;

– iskolai problémák: a térbeli és a síkban való tájékozódás gyengesége, tanulási zavarok is kialakulhatnak esetükben.

Mindezen tünetek a megfelelő terápia segítségével javíthatók. Az Ayres-terápia lényege, hogy mozgáson keresztül segítse az érzékelés hatékony integrációját. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezen aktivitásokon keresztül a gyermek örömmel, játékosan, kreatívan kísérletezve tapasztalhatja, fedezheti fel a körülötte levő világot és az abban elfoglalt helyét.

Iskolánk teljes mértékben igyekszik támogatni diákjait, oldani a felmerülő problémákat, és évről évre egyre szélesebb körben próbálkozunk ezen fejlesztések sikeresebbé és eredményesebbé tételével. Ennek érdekében inkluzív csapatunk vezetője, Kovács Katalin gyógypedagógus bekapcsolódott a Szlovák Gázipari Alapítvány Partnerségi Projektjébe, melynek fő célja az olyan projektek támogatása, amelyek konkrét eredményeket és minőségi változásokat hoznak az emberek életében. Gyógypedagógusunk a pozsonyi „Fascinujúce deti” Terápiás és Diagnosztikai Központ szervezésében végzett el egy sokrétű, komplex tanfolyamot az Ayres-gyógykezelésen belül Elisabeth Söchting és Helene Grabuschnigg ergoterapeuták vezetésével. A programon keresztül az Ayres-terápiához szükséges eszközökre igényelt támogatást sikerrel: projektjét a Szlovák Gázipari Alapítvány 4000 euróval támogatta.

Bízunk benne, hogy ezen terápiás segédeszközök konstruktív használatával iskolánk tanulóinak az életminősége is javulni fog.  

A rovat cikkei

Back to top button