2022-2023

Siker az Implom József Helyesírási Versenyen

„Az írásbeli gondolatközlés félreérthetetlenségének egyik bizonyítéka a kifogástalan helyesírás.”   (Szemere Gyula)

      Tanulmányi versenyeink között kiemelt helye van a gimnazisták helyesírási versenyének. Bizonyára sokan egyetértenek velem abban, hogy a magyar helyesírás nem egyszerű. A versenyzőknek ismerniük, valamint  értelemszerűen alkalmazniuk kell a szabályokat, a kivételeket. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki vendégművész vagy vendég művész, a menyecske legyen tűzrőlpattant, miközben valami a tűzről pattant. És ímélt, illetőleg e-mailt küldünk, esetleg mindkettőt? 

      Idén Biháryová Bianka I. A osztályos diáklány képviselte iskolánkat ezen a versenyen, amelynek szlovákiai fordulóján 1. helyezést ért el. Ez belépőt jelentett számára a nemzetközi, Gyulán megrendezett Kárpát-medencei döntőbe, ahol a 27 határon túli versenyző közül a 10. helyen végzett. Bianka így emlékezik a megmérettetésre:

      „A Kárpát-medencei döntőre a tavaszi szünetben került sor. Sajnos a felkészítő tanárom nem tudott velem jönni, így csütörtökön a családom kíséretében utaztam el Gyulára. A körülbelül 5 órás út és a regisztráció után még próbáltam erőt gyűjteni a következő napra (nem sikerült, alig aludtam az éjjel). Pénteken már fél kilenckor jelen kellett lenni a megnyitón, ahol Nagy János professzor – a zsűri elnöke – köszöntött minket. Onnan sétáltunk el a közeli Erkel Ferenc Gimnáziumba, ahol a verseny zajlott. Gyulán tényleg nagy esemény e nemzetközi megmérettetés, ezt a rengeteg résztvevőn kívül az is bizonyította, hogy a verseny alkalmából az iskola diákjai szabadot kaptak. 

      Először a tollbamondást diktálták le – a hangosbemondón keresztül. Maga a szöveg nagyon igényes volt, ennek ellenére volt olyan diák, aki csak egy-két hibát vétett. Ezután következett a feladatlap – a hagyományos, jelenléti verseny ellenére táblagépeket osztottak ki nekünk, és az online időszak alatt használt MOODLE felületen oldottuk meg a feladatokat. Ez is rendkívül igényes volt, ennek ellenére a legsikeresebb megoldó 95%-ra teljesített. 

      Amíg a diákok versenyeztek, a kísérőik számára szakmai programot szerveztek, amely keretében meghallgathatták például Keszler Borbála professzorasszony előadását Száz éve született Fábián Pál címmel, Zsille Gábor József Attila-díjas költő pedig Petőfi Sándorról adott elő. Délután városnézésen vehettünk részt, majd este bemutatkozott az Erkel Ferenc Gimnázium egy szép táncos-zenés műsorral.

      Másnap reggel volt az eredményhirdetés: 4 kategóriába soroltak bennünket, én a határon túliak közé tartoztam. Bár a díjazott első 6 közé nem sikerült bejutnom, nagy örömmel fogadtam, hogy a 10. lettem! Én elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, és nagyon köszönöm a magyartanáromnak, Demcsák tanárnőnek a felkészítést!”

      Kedves Bianka, szeretettel gratulálunk a szép eredményhez, és sok sikert kívánunk a továbbiakban!                                                                                         

    Demcsák Edit, tanár

A rovat cikkei

Back to top button