2022-2023

Programkavalkád az “environapokon”

Két év kihagyás és a tavalyi maszkos időszak után idén végre a hagyományos formában tarthattuk meg a Duna utcai Environmentális és Egészségvédelmi Napokat április 17-18-án. A rendezvény – ha nincs a világjárvány – jubileumot ünnepelt volna, hiszen 20. alkalommal került volna rá sor, így viszont “csak” a 18-as jelzőt kapta. A részt vevő diákok számára minden program újdonságként hathatott, hiszen a projektnapokat utoljára teljes egészében abszolváló diákok ma már negyedikesek, akiknek – a közelgő érettségi lázában égve – maradt az órarend szerinti tanulás egyetlen programot, a híres divatbemutatót kivéve.

Bár iskolánkban az év minden napján környezettudatos életmódra nevelnek minket, ezen a két napon fokozottan hívják fel tanáraink a figyelmet bolygónk kincseire és az őket fenyegető veszélyekre. Ennek érdekében erre a két napra sokszínű és érdekes programot tervezett és készített elő hetek óta iskolánk természettudományi tantárgybizottsága az örömmel bekapcsolódó diákokkal együtt.

A program egyik része “A tavasz, ahogy én szeretem” című fotópályázat volt, amelyre 16 diák 21, az ébredő tavaszi természetről készített szebbnél szebb fotóval nevezett be. Hétfőn reggel Marták Zsolt, a tb vezetője és Morvay Katalin igazgatónő üdvözlő szavai után ezen verseny eredményének a kihirdetésével nyitottuk a napot. A pályázat győztese Vanda Maxim (8. évf.) lett, a 2. helyen Popálená Izabella (I.B) végzett, a 3. helyet pedig Kósa Milán (7.A) szerezte meg.

A délelőtt előadásokkal folytatódott, diáktársaink a vízszennyezéstől kezdve az alváson át a trópusi esőerdőkig nagyon változatos témákat dolgoztak fel. A nagyszombati Cirill és Metód Egyetemről érkezett hozzánk érdekes előadással Matušik Ildikó docens, általa a tudásunk bővült különböző növények fémmegtartó tulajdonságáról, illetve ennek a felhasználásáról a mezőgazdaságban. A program szünetében a tanári szobában frissítővel és különböző egészséges falatokkal vártak minket.

A 6. órában az egész gimnázium levonult a tornaterembe, ahol négy év elteltével újra egy fergeteges divatbemutatón találtuk magunkat. Az első, a második és a harmadik évfolyamból 4-4, azaz összesen 12 csapat állt össze élükön egy-egy modellel, hogy valami újat alkossanak. Szó szerint újat, hiszen a bemutató lényege az újrahasznosítás volt. Kukászsákból, CD-ből, kartonból, régi abroszból és nyakkendőből, buborékfóliából, bicikligumiból stb. készültek a szebbnél szebb ruhák ötletes kiegészítőkkel.

Az environmentális napoknak azonban ezzel közel sem volt vége, hiszen kedden 3 vendéget is köszönhettünk: Budapestről érkezett Dr. Hatvani István Gábor és Kovács József professzor, a nyitrai egyetemről pedig Mészáros Patrik docens, illetve folytatódott a tanulók projektjeinek bemutatása. A tartalmas és interaktív előadások közben az egyes osztályok által készített zöldség- és gyümölcstálakat csodáltuk, majd ettük meg. Volt dinnyéből készült hajó, körtéből és szőlőből összerakott sün, de a mc’Donaldsos hamburger sem maradhatott ki, igaz narancsból… A motivációt növelte, hogy az ötletes kreációkat egy zsűri értékelte, az eredmények pedig a gimnazista osztályok év eleje óta tartó versenyének utolsó fordulóját jelentették. A dobogóra az egészség tálak versenyében a III.A, a III.B, valamint a IV.B osztály került, az osztályok versenyének végeredményéről pedig majd más alkalommal szólunk 🙂

Az environapok programja azonban még ezzel sem fejeződött be, ugyanis a résztvevők és a segítők május 31-én egész napos tanulmányi kirándulásra indulnak majd, amelynek célállomása a Driny-barlang. 

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a mögöttünk hagyott két projektnapon nem volt hiány kreativitásból, tenniakarásból, jókedvből, na meg rengeteg új információból sem. Tanárok és diákok egyaránt kivették a részüket belőle, így felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk.

Gőgh Leona, III.B

A rovat cikkei

Back to top button