2022-2023

Pozsony szívében járva

Egy napsütéses, fagyos napon a II.A osztály ismét betekintést nyerhetett Pozsony történelmébe. Borka tanár úr kíséretében lehetőségünk nyílt megtekinteni a városi múzeumot a régi városháza épületében. 

Tárlatvezetőnk, a múzeum alkalmazottja először a barokkos külsejű toronyba kalauzolt minket, ahonnan megcsodálhattuk Pozsony panorámáját és az alattunk felállított karácsonyi vásár standjait körülvevő forgatagot. A kilátás csodálatos volt… Ezután bejártuk a régi városháza termeit. Az állandó  kiállítás témája Pozsony történelme. A régi levéltárral kezdtük, ahol egykor a város legfontosabb iratait őrizték a mennyezetre függesztett bőrtömlőkben. Ebben a teremben vannak kiállítva III. András, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás városnak adományozott privilégiumainak másolatai. Ezen kívül megnézhettük a városi tanács egykori üléstermét, falain csodálatos freskókkal az igazságosságról és az utolsó ítéletről. A többi terem is rengeteg meglepő és különleges tárgyat őriz a város múltjából. Rengeteg dologról már tanultunk a történelemórákon, viszont most élőben is láthattuk őket, nem csak a kivetítőn keresztül. 

A program a múzeum után sem ért még véget. A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás standjánál megkóstolhattuk a legfinomabb helyi különlegességet  – a diós és mákos pozsonyi kiflit. Kiruccanásunkat a karácsonyi vásárban egy pohár forró (természetesen alkoholmentessel) punccsal zártuk. 

Kováts Viktória, II.A

A rovat cikkei

Back to top button