2018-2019

„Milyen a Te Európád?”

Ezt kérdeztük az „1989 után született polgártól” a pozsonyi Duna utcai MTAG-ban április 14–16. között lezajlott EU-s projekt keretén belül.

A tavaly minden partner részéről elégedettséggel kísért „Objektivitás + kreativitás = sikeres Európa (Ne hagyd magad manipulálni!)” című projektünk után az idén is nagy fába vágtuk a fejszénket. Az 1989-es rendszerváltás évében vajon kitalálhattunk volna-e érdekesebb és aktuálisabb témát, mint ezt a történelmi eseményt, annak előzményeit, lefolyását, következményeit, valamint azt, hogy 30 év múltán milyen országban és Európában élünk?

Hogy mi fér bele szűk három napba? Hát bizony a mi esetünkben rengeteg, reggeltől estig gyakran párhuzamosan futó program, sokkal több annál, mint amennyit egy ilyen tudósítás keretében részletesebben ismertetni tudnánk. Épp ezért meg kell elégednünk egy vázlatos felsorolással, amelyből kimaradnak az érdekes előadások részletei, az izgalmas kérdések, a jó kis viták, a sejtelmes félhomály iskolánk padlásán, a kiállítás diákjaink számára életükben talán először látott relikviái, a szlovákiai magyar és szlovák, az ausztriai, a magyar-, német-, finn- és spanyolországi partnerek egymást megismerni akaró beszélgetései, a táncház és a koncert izzó hangulata, a közös éneklés öröme, és még mi minden! Ehelyett akkor nézzük a programot!

Vasárnap délután 2 órára benépesült iskolánk étterme, ekkor kezdődött ugyanis a partnerek bemutatkozásával az „1989 után született polgár, milyen a Te Európád?” elnevezésű projektünk. Ezután pedig rögtön a téma közepébe, pontosabban elejébe vágtunk: Velvet ´89 címen Hunčík Pétert és Petőcz Kálmánt az 1989-es forradalom részleteiről faggatta Tóth Tibor, az érmihályfalvi tanár, Krizsán Csaba pedig a korabeli romániai történésekkel egészítette ki, árnyalta ennek az Európában is jelentős rendszerváltásnak a képét. Az emlékezők háta mögött a moderátor által összeállított prezentáció képein és szövegein a hallgatóság áttekinthette a sorsfordító év eseményeit. A bársonyos forradalomnak a beszélgetésben gyakran emlegetett pozsonyi helyszíneit a résztvevők ezután állandó idegenvezetőnk, Korpás Árpád kalauzolásával tekintették meg. Este pedig a Pósfa zenekar húzta a talpalávalót a Csemadok zsúfolásig megtelt pozsonyi székházának nagytermében a táncház résztvevőinek.

Hétfő délelőtt a bőség zavarával szembesülhettek projektpartnereink, 9 órától ugyanis párhuzamos programok közül választhatta ki mindenki a neki leginkább tetszőt, megfelelőt. Gimnáziumunk harmadikos és negyedikes történelem szeminaristái, valamint a budapesti ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának hallgatói délután 2 óráig az Út a szabadságig című témanap keretén belül előadások és beszélgetések segítségével idézték fel a diktatúrák természetrajzát, megdöntésük lehetőségeit, járták körül a szabadság fogalmát, az 1989 események mellé-elé odahelyezve az 1968-as prágai tavasznak a kommunista rendszer megreformálására tett kísérletét, ill. annak kudarcát. Harmadikos gimnazistáink szüleiket, valamint nagy- és dédszüleiket faggatták az említett történésekről, majd prezentációval kísért kiselőadások formájában ismertették kutatásuk eredményeit. 9-kor elkezdődött iskolánk padlásterében a Nemzeti Emlékezet Intézete közreműködésével egy interaktív foglalkozás a Grössling utcai gimnázium diákjai részére, amelyhez a kulisszát egyrészt a kommunizmus – diákságunk révén összegyűjtött – relikviái, másrészt pedig a NEI által rendelkezésünkre bocsátott, a kommunista rendszer bűneit dokumentáló kiállítás biztosította. A szomszédos gimnázium tanulói ezután saját intézményükben Café Európa címen nagy érdeklődéssel kísért beszélgetést folytattak Ladislav Mikoval, az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének vezetőjével. Külföldi partnereink pedig a délelőtt folyamán Korpás Árpád idegenvezetővel Bazinba utaztak, ahol egy majolikamanufaktúra meglátogatása után megismerkedtek e kisváros történetével. Délután 3 órakor a projekt résztvevői kórussá alakulva énekelték el iskolánk udvarán az EU himnuszát, az Örömódát. A kórus nem némult el este sem, ugyanis a Pisztory-palotában fergeteges, teltházas koncertet adott Korpás Éva és zenekara: a művésznővel együtt énekeltük további ismert dallamok mellett az „A csitári hegyek alatt” kezdetű népdalt, sőt, a közönség egy része táncra is perdült.

A kedd délelőttre is párhuzamosan futó programkavalkáddal készültünk. Tornatermünkben 3 ország, Szlovákia, Magyarország és Románia diákjai mutatták be az általuk választott EU-s tagországot; iskolánk diákjai is részt vettek a padlástérben a Nemzeti Emlékezet Intézete munkatársai által tartott interaktív előadáson és beszélgetésen; a Grössling utcai gimnazisták csoportja Vallások egymás közt címen három vallási vezetővel találkozhattak; harmadikos történelem és polgári szeminaristáink Pozsony–Óváros polgármesteri hivatalában megismerkedtek az önkormányzat mindennapjaival (fogadta őket Zuzana Aufrichtová polgármester asszony, aki projektünk egyik fővédnöke volt); a közelgő EU-s parlamenti választások kapcsán pedig negyedikeseinknek, valamint a Grössling utcai gimnazistáknak Mikuláš Dzurinda volt szlovák miniszterelnök beszélt e választások fontosságáról.

Büszkék vagyunk arra, hogy Pozsony–Óváros polgármester asszonyán kívül projektünk védnökségét elvállalta Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo is. A legnagyobb örömmel viszont az tölt el minket, hogy másodszor is sikerült megszerveznünk egy olyan nagy volumenű projektet, amelynek programzárása után partnereink a következő mondattal búcsúztak tőlünk: Jövőre, Veletek, ugyanitt!

Kulcsár Mónika

A rovat cikkei

Back to top button