2022-2023

Még egyszer az environapokról

Az áprilisban megszervezett Duna utcai Environmentális és Egészségvédelmi Napok lezárásaként május 31-én lehetőségünk nyílt ellátogatni a Kis-Kárpátokban fekvő Driny-barlangba.

Reggel a projektben résztvevő diákokat egy kisbusz várta, amely egészen Modor városáig vitt minket, ahol városnézés, fagyizás volt a program az egyórás buszozás után. Az odavezető út is tartalmasan telt, hiszen Marták Zsolt tanár úr végig érdekességekkel és különböző földrajzi, biológiai tényekkel szolgált a mellettünk elsuhanó tájról. A felfrissülés után mindössze fél óra választott el minket az úticéltól, Szomolánytól, illetve egy erdős lejtő a lenyűgöző barlangtól. Idegenvezető segítségével ismertük meg a barlang keletkezését, méreteit és minden mást, amit egy ilyen képződményről  a gimnazista diáknak tudni illik 🙂 Fontos megemlítenünk, hogy ez Nyugat-Szlovákia egyetlen idegenforgalmi barlangja, a legközelebbi innen 200 km-re található. Szűk járatai ellenére gazdag a cseppkődíszítése, ezek nagy részéhez társul egy-egy jelentés, például láttunk teknősbékát, zászlókat és történelmi személyeket szimbolizáló sztalagmitokat.

Ez a kirándulás tökéletes megkoronázása volt az idei environmentális napoknak. Amellett ugyanis, hogy gyönyörű tájakat láttunk, és egy csomó dolgot megtanultunk a barlangokról, nagyon jól éreztük magunkat.

Gőgh Leona, III.B

A rovat cikkei

Back to top button