2021-2022

Média… Sztár…

Két frekventált szó. Olyannyira, hogy hallatukra fel sem kapjuk a fejünket. Kéz a kézben járnak, s bizony a különböző átrendeződéseknek köszönhetően jócskán veszítettek jelentésükből, jelentőségükből, a közéletben elfoglalt helyükből. Befolyásolva ezzel gondolkodásunkat, értékrendünket, mindennapjainkat. Mert mi is a média? A tömegtájékoztatási eszközök szinonimája? Az információ továbbításának sajátos módja? Az online tér a legújabb, legkülönfélébb simogatós maroktelefonokkal, kütyükkel? A nevenincs portálok, platformok kattintásvadász önjelölt gurujai? A média ma a Minden és a Semmi egyben. Felemel, majd letaszít, tematizál s elhallgat, kiemel, aláhúz, esetleg félrevezet. A média – hatalom. Sok mindenre képes. Például sztárt faragni. Bárkiből. Duzzadt ajkú, szilikoncsókos, műmellű egyenplázacicákból. Sehonnan jött, sehova sem tartó félművelt, politikussá vedlett önelégült ficsúrokból. Az értékteremtő, gondolkodásra sarkalló, kritikai szemléletet bevállaló felületek meg versenyt futnak a túlélésért. Csoda hát, ha ebben a kavalkádban elvész az egyszeri ember, a feltörekvő generáció pedig egyszerűen hátat fordítva mindennek, a közéletnek, éli a maga világát színben, pörgésben, sztárparádéban gazdagon?

Innen szép nyerni! S nyertünk. Díjat, tapasztalatot, de gazdagodtunk egy fontos felismeréssel is. A Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, a Schola Privata Gutaiensis hátrahagyva a pandémia előtti békeidőket, dacolva az utóbbi két év lezárásaival és megváltozott lehetőségeivel nem adta fel. A folyamatos kihívásokat legyőzve tavaly még rendkívüli versenyt hirdetett, hiszen első alkalommal maradt el a döntő fordulója. Idén, módosítva a verseny tartalmi és formai részén, már levelezőversenyként hirdette meg 13. alkalommal a háromfordulós versenyt, a MÉDIASZTÁR-t.  A beküldött pályamunkák alapján dőlt el az év diákújságírója, illetve diákfotósa. Csillag születik? Hát?! Bizony!

Bebizonyosodott ez alkalommal is, hogy a középiskolás generációból nem hiányzik a kreativitás, a humor, a mély gondolatiság. Akkor sem, ha másképp látják a világot. Hiszen ez így van rendjén! Köszönet a szervezőknek, hogy lehetővé tették a megnyilvánulni kívánó diákok számára, hogy kipróbálják magukat glosszában, kommentárban, a hír műfajában, de akár a Mikulásnak írt levélben is.

Mi pedig büszkék vagyunk, hogy a pozsonyi Duna utcai MTAG bővelkedik Csillagokban. A tavalyi 2. hely (Petrik Zsófia) és a két 3. hely (Gőgh Leona és Vitálos Etelka) után idén mind a három helyezés DUCCÁS diáké. (Képletesen szólva a dobogó mindhárom fokán DUCCÁS zászló loboghat.) Ez alkalommal Vitálos Etelka (IV.A) vitte el a pálmát, az elsőség, s ezzel az idei Médiacsillag az övé! Sziegl Laura (II.B) a 2. helyen, Frigula Bianka (I.B) a 3. helyen végzett. De Gőgh Leona és Petrik Zsófi is derekasan helytállt, mindketten az 5. helyen végeztek a rendkívül szoros mezőnyben.

Bravó, Etelka! Bravó, Laura, Bianka! Bravó, Leona, Zsófi! De bravó mindazoknak, akik vállalták a megmérettetést! Azoknak, akiknek van véleményük, s gyakorolják a véleménymondás mikéntjét, s tanulják a kritikai gondolkodás alapjait.

Mi, pedagógusok pedig örülhetünk, hogy ilyen sokoldalú, vállalkozó szellemű ifjúsággal dolgozhatunk! Hogy annyi Csillagunk van, mint csillag az égen! Nincs veszve semmi! (A hivatalos média pedig kapva kaphatna az alkalmon, hogy a nyári uborkaszezon idején esetleg teret adjon a legjobb, legkülönlegesebb munkáknak! Volt már rá példa!)

Fónod Marianna tanár, a Lármafa diákújság koordinátora

A rovat cikkei

Back to top button