2022-2023

Legós kaland

Iskolánk legós csapata bejelentkezett a First Lego Leauge nemzetközi versenybe, amely a regionális fordulóval kezdődött január 27-én. Két korcsoportban indultunk: a fiatalabb diákok az Explore, az idősebbek pedig a Challenge kategóriában.

Minden évben egy adott tematikában kell a diákoknak dolgozni: az idén az energetika, az energia okosabb felhasználása és termelése volt a téma.

Az Explore kategóriában fesztivál keretén belül mérettek meg a versenyzők. A mi csapatunk  a Cool Bricks nevet választotta. A csapat tagjai: Baráth Zsófia, Can Leyla, Fábián Balázs Botond, Janočko Júlia, Matousek Liliána, Muzsík Dávid Ira és Tóth Lilla. A kisdiákok egy várost terveztek legókockákból, ahol különféle mozgó elemeknek is szerepelniük kellett, minimálisan egynek. Diákjaink egy elektromos autót építettek és bírtak mozgásra a LEGO® Education WeDo szett segítségével. A városkában volt energiaelosztó torony, fodrászat, reptér elektromos repülőgéppel, elektromos töltőállomás, irodaház skate parkkal, és a városból természetesen nem hiányozhatott a bevásárlóközpont sem. A csapatról egy bemutatkozó plakát is készült. A diákok nagyon ügyesen mutatták be a munkájukat a bírálóbizottságnak, és továbbjutottak az országos fesztiválra, amely március 11-én volt,és ahol a kihívás legjobb megvalósítása díjat kaptuk. 

A Challenge kategóriában az Elektrocity névre hallgató csapatunk versenyzett, amelynek tagjai: Baráth Bence, Nemes Máté, Schlosser Imre, Schlosser Vivien Danielle és Vanda Maxim.  A megmérettetés több részből állt. Az értékelésénél négy azonos súlyú részt pontoztak a bírák, ezek az alapértékek, a robottervezés, a robotjáték és az innovációs projekt.  

A FIRST® alapértékek, amelyeket figyelembe véve értékelik a csapatok munkáját, a következők: teamwork – csapatmunka, inclusion – együttműködés, impact – a tanultak alkalmazása, discovery – új ötletek felfedezése, innovation – a probléma kreatív megoldása, fun – szórakozás (élvezni, amit csinálunk). A robot tervezése a robot megépítését jelenti, ehhez csapatunk a LEGO®  Education SPIKE Prime  készletet használta. Különféle karokkal és tárolókkal kellett ellátni a robotot. Persze a karoknak meg is kellett mozdulniuk, ezt motorral oldottuk meg. Ezen kívül a távolságot és a színeket felismerő érzékelőkkel is ellátuk a robotot. A robotjáték maga a felépített pálya teljesítése volt. A pályán az energiát helyettesítő kis hengereket kellett felszedni és áthelyezni. Az energiát több módon is meg lehetett szerezni, pl. egy szélmalom beindítása vagy különféle karok mozgatása révén. Volt egy kéz is, amelyet meg kellett mozdítani, így pacsit adott a szomszéd asztalon lévő ugyanilyen kéznek. Persze ez akkor volt a legtökéletesebb, ha a szomszéd asztal robotja is teljesítette ugyanezt. A pálya széléről egy legódinót kellett bevinni, ezt a sokrétű feladatot csak úgy lehetett teljesíteni, ha a roboton közben cseréltük a karokat, amit csak a pálya két sarkán lévő négyzetekben lehetett megtenni. A pályán a robotnak önállóan kellett mozognia az előre megírt programot követve. E sok feladatot adott időkorlát között kellett teljesíteni. Az innovációs projekt egy, az energiával kapcsolatos probléma feldolgozását tartalmazta. A diákok az iskola fűtésének energiatakarékosabb megoldását dolgozták ki.

Sajnos az országos döntőre csak egy csapat juthatott tovább, és ezek nem a mi diákjaink voltak. Talán jövőre több sikerrel járunk, hiszen az idén rengeteg tapasztalatot szereztünk.

Mindkét csapat számára emlékezetes élményt jelentett a verseny, fantasztikus volt a hangulat. Az országos döntőn megcsodálhattuk a különféle legókból épített vasutat, kipróbálhatták a vonat programozását is; legótornyot építhettek és különféle apró legófigurákkal gazdagodhattak a diákok. Már nagyon várják a jövő évi versenyt, mi pedig kitartást és sok sikert kívánunk nekik!

Bertók Euridike

A rovat cikkei

Back to top button