2022-2023

Látogatásunk a Slovnaftban

2023. május 4-én alapiskolánk nyolcadikos tanulóinak a Slovnaft vegyipari vállalat megtekintésére nyílt lehetőségük. Baráth Bence készített beszámolót az érdekes programról:

“Reggel 8 órakor indultunk az iskolából, majd városi busszal 8:30-ra értünk a Slovnaft elé. A recepción megismertük idegenvezetőnket, Bartoš Krisztiánt, aki megmutatta és elmagyarázta nekünk a gyár működését. A szabályok rövid ismertetése következett, utána pedig beszálltunk a buszba, amely fuvarozott minket az egyes helyszínek között, keresztül-kasul a gyárban. Az első megálló az orosz Barátság kőolajvezeték végénél volt. Itt érkezett be az összes kőolaj a háború kezdete előtt, de most már nemcsak orosz, hanem azerbajdzsáni kőolajat is feldolgoznak. Innen mentünk a desztilláló berendezésekhez, az úgynevezett ,,kolónákhoz˝. Itt történik a kőolaj 16 alkotóelemének forráspont alapú elválasztása. A termékek innentől már külön utakon járnak, például a benzin az oktánszámnövelő berendezésbe, az alkoholok további desztillálásra kerülnek. Elmentünk az öntöttvas reaktorok mellett is, amiből csak öt van Európában, mivel ezeket Japánból kell importálni, és persze beszerelni sem egyszerű őket, mivel csak két daru van Európában, amely képes megemelni 140 tonnát. Utunkat a Slovnaft legnagyobb energiafogyasztójánál zártuk, a 25 MW fogyasztású kompresszornál, amely a Slovnaft villamosenergia-fogyasztásának a 20%-ért felelős. Megtudtuk azt is, hogy a gyár egymaga fogyaszt annyit, mint az összes pozsonyi lakos együttesen.

Összességében a kirándulás nagyon tetszett, sok hasznos és kevésbé hasznos, viszont érdekes információt kaptunk. Reméljük, lesz még alkalmunk több ilyen gyárlátogatásra is, hisz egy hatalmas és bonyolult létesítmény mindennapjaiba és kihívásaiba pillanthattunk be, ami nem mindennapi élményt jelentett számunkra.”

A rovat cikkei

Back to top button