2019-2020

Karnevál az iskolában

Javában benne vagyunk a farsangi időszakban. De tudjuk, mi is az a farsang? Mit jelképez? Január 6-án van vízkereszt, amely a farsangi időszak első napja. A vízkereszttől a nagyböjtig tartó időszak a farsang.

A farsangi időszak utolsó három napja egyfajta télbúcsúztató. Ilyenkor világszerte híres karneválokat rendeznek. Bár a leghíresebbek Olaszországban a velencei és Brazíliában a riói karnevál, nem kell messzire menni egy igazán különleges eseményért. Magyarországon a leghíresebb farsangi jelmezes, táncos mulatság az évről évre megrendezett mohácsi busójárás.

A farsang a báli szezon, a táncmulatságok és a karnevál időszaka. Korábban ezeken az eseményeken nyílt lehetőség az ismerkedésre, szerelmek alakultak, eljegyzések születtek. A múlt században a legények szervezték a bálokat, a lányok pedig virágot adtak zálogul választottjuknak. Manapság nem ilyen kőbe vésettek a szabályok, de a farsang még mindig a bálok, táncmulatságok, jelmezes partik, karneválok ideje.

Ahogy a jelmezek, a maszkok is elrejtenek. Egy rövid időre kicsit más lehetsz. Belebújhatsz egy szuperhős, egy valaha élt híres ember vagy épp egy képzeletbeli személy bőrébe. A farsangi mulatságok szerves része a jelmez vagy az arcot elrejtő maszk.

Nos, 2020. január 12-én iskolánkban is lezajlott ez a jeles esemény, mégpedig legkisebbjeink, az alapiskola alsó tagozatos tanulóinak részvételével. Idén kicsit változtattunk a szokásainkon, és a délelőtti órákban vezényeltük le a maskarás felvonulást, amely nagyon színesre sikeredett mindenféle értelemben. A program változatos és izgalmas volt. Volt felvezető játék a hullámzó Balatonról, „kő-papír-ollóból” alakuló kígyó, különböző csapatversenyek, és persze nem hiányozhatott a jelmezek bemutatkozása sem. Mindezt pedig egy jó kis koncert követte, Shrek és Fiona, azaz Lelkes Ambrus Simona és Csiba Zsolt kézreműködésével, amelyen kicsi és nagy egyaránt vígan rophatta.

Hatalmas köszönet mindezért Nemes Tamás cserkészvezetőnek és lelkes csapatának, Čerňanská Veronikának, Kenderessy Áronnak, Pálinkás Annának, Radványi Mátyásnak, Urban Barbarának és Vician Borbálának, akik önként ajánlották fel segítségüket a vidám délelőtt megszervezésére, és mindvégig fergeteges hangulatot biztosítottak. Szívből remélem, hogy ez egy nagyszerű és hosszú hagyomány kezdete volt, és jövőre újra örülhetünk nekik.

Pék Judit

A rovat cikkei

Back to top button